Спецпроєкти

Можна їсти після шостої й цукор – не біла смерть. Інтерв’ю з тренером та фітнес-блогером Віктором Мандзяком


Віктор Мандзяк – тренер та фітнес-блогер. На його рахунку більш як 10 тисяч жінок та чоловіків, які нарешті почати відчувати себе комфортно у власному тілі й купувати речі на кілька розмірів менше. Нова книжка Віктора «Тренер дозволяє! 50 міфів про схуднення» – для всіх, хто дбає про зовнішній вигляд, хоче бути стрункішим і здоровішим.

З автором ми поговорили про те, чому для схуднення важливо спати та які міфи про стрункість він волів би викорінити зі свідомості людей.

У вас досить іронічні соцмережі, ви пишете легко та з гумором. Але ви точно знаєте, що зайва вага для багатьох людей – це досить драматичні переживання…

Я просто називаю речі своїми іменами. Коли я пишу, що живіт, заправлений у труси – це не нормально, не гарно й не здорово, то не намагаюся когось образити, а навпаки – простимулювати до дій.

Повірте, воно працює, про це мене постійно повідомляють мої підписники: «ваш “жир у трусах” перевернув моє життя». Зайва вага – це проблема, а проблеми треба розв’язувати. Вперед до дій!

Якщо людина народилася з кривим носом, я ніколи їй на це не вкажу. Це було б низько. Зайва вага – це не вроджені вади людини, це наслідок дезадаптивного способу життя. На це треба прямо вказувати: переїдання й гіподинамія – це не нормально. Слід розділяти поведінку й людину.

Мій гумор скерований не на людей, а на дезадаптивну поведінку. А поведінку, на щастя, можна міняти.

Наскільки психологічне налаштування допомагає схудненню?

Я не вірю в якесь налаштування. Є потреба, мотив, а далі – дія. Обмеження в їжі та тренування – це важко. Терпіти цю важкість без суттєвої мотивації не зможе ніхто. Мотивацію породжує світогляд, який базується на переконаннях. Переконання – це сутності, які живуть у нашій голові й детермінують поведінку.

Те, як ми мислимо, на пряму впливає на те, що ми робимо. Можеш себе налаштовувати хоч до посиніння, допоки твоє ставлення до життя не зміниться, навряд чи щось вийде.

Як ви ставитесь до того, що проблему зайвої ваги часто пов’язують із психосоматикою?

Звісно, психосоматика впливає на масу тіла. Наприклад, ви нервуєтесь, виробляється багато гормону стресу (кортизолу), який робить гормон ситості лептин невидимим для мозку.

Мозок, не бачачи гормону ситості, включає відчуття голоду, яке змушує людину налягати на пельмені. Маса тіла росте. З іншого боку стрес ми любимо заїдати, це називається емоційним переїданням, яке знову ж таки збільшує масу тіла.

Як думаєте, з чим пов’язана така велика кількість міфів про схуднення? Який з міфів про схуднення вам особливо хочеться «реабілітувати»?

Міфів багато, бо реальність надто складна, її важко правильно інтерпретувати. А якщо врахувати, що наше мислення має купу різних хиб, то рекомендації «не їсти після шостої» чи «не їсти ввечері фрукти» закономірні. Найбільше люблю розвіювати ті міфи, що псують людям життя, наприклад «цукор – біла смерть». Це справжня ятрогенія, люди відмовляються від солодкого, а потім зриваються й поглинають цілий торт. Потім знову мордують себе й знову зриваються. Замкнуте коло.

Для кого ваша нова книжка «Тренер дозволяє! 50 міфів про схуднення»?

Ця книжка буде корисною всім, кого турбує зовнішній вигляд і здоров’я. Тобто буквально всім.

У чому секрет вашої програми «Дистанційні тренування»? Чим особлива програма?

Секрет програми «Дистанційні тренування» полягає в науковому підході та здоровому глузді. У нас купа свободи. Люди їдять коли хочуть, скільки хочуть, що хочуть (звісно, у певних межах). Вони споживають солодке, час від часу бургери й навіть алкоголь. Тренуються в міру своїх можливостей, знову ж таки, коли хочуть, а не в конкретний час.

Чи безпечне й ефективне, на вашу думку, схуднення самостійно: без тренера, наставництва тощо? Чи бувають випадки, коли це може зашкодити?

Особисто я проти самодіяльності, і в кожній сфері шукаю спеціаліста. Бо кожен має робити те, що добре вміє. У схудненні це особливо актуально, адже ми впливаємо на найдорожче, що в нас є – на наш організм. Процес вельми складний, купа нюансів, можна наламати дров.

Звісно, можна трохи розібратися в питанні й худнути самотужки, але розбиратися доведеться довго. Прочитати одну статтю в гуглі, сумнівної якості, явно не достатньо. Все ж таки, я б шукав спеціаліста.

В одному зі своїх інтерв’ю ви використали термін «фітнесист». Що розуміється під цим поняттям?

Фітнесист – людина, яка займається фітнесом, фізкультурою для оздоровлення й покращення зовнішнього вигляду, як то кажуть «для себе». Не спортсмен.

Розкажіть про важливість сну для схуднення

Повноцінний сон має дуже велике значення в цій справі, адже впливає на поведінку, зокрема харчову. Людина, яка не висипається, стає імпульсивною, їй важко контролювати свою поведінку. Вона їсть, що хочеться, а не те, що треба. Крім цього, у разі недосипання знижений рівень гормону ситості лептину, а гормон голоду грелін навпаки підвищений.

Їсти хочеться, калорійно й багато. Коли ми не висипаємось, ми менш активні в побуті й пропускаємо тренування, адже самопочуття не найкраще.

Чи може надмірне захоплення здоровим способом життя нашкодити? Як визначити цю здоровість?

Здоровий спосіб життя – це чудово. Біда в тому, що кожен трактує це поняття на власну манеру. Для багатьох здоровий спосіб життя – це виключити з раціону купу продуктів, харчуватись якимось органічними продуктами тощо.

Мало того, що таке харчування не має нічого спільного зі здоровим способом життя, людина стає асоціальною: уникає спільних трапез, де люди їдять «брудну їжу».

Така харчова поведінка має навіть свій термін – орторексія. Як визначити? Аналізувати. Якщо відчуваєте, що здорове харчування поглинає ваше життя, забирає купу часу, варто задуматися, чи є в тому бодай крапля здоровості.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь