Спецпроєкти

Науковці створили вакцину проти хвороби Альцгеймера. Вона пройшла успішне випробування на мишах


Учені з Великої Британії та Німеччини створили нову вакцину проти хвороби Альцгеймера й успішно випробували її на мишах.

Про це пише журнал Molecular Psychiatry.

Як працює ця вакцина?

Нова вакцина проти хвороби Альцгеймера відрізняється від раніше створених тим, що націлена на іншу форму білка.

За припущеннями вчених, токсична форма бета-амілоїду – шкідливого білка – є причиною розвитку хвороби Альцгеймера в людей. Вакцина змушує імунітет виробляти антитіла до цього білка.

Вакцину протестували на мишах, і вона показала доволі непогані результати. За допомогою візуалізації, яку також використовують під час діагностування Альцгеймера в людей, з’ясувалося, що препарат допомагає відновити функцію нейронів.

Також вакцина змогла:

  • підвищити метаболізм глюкози в мозку;
  • відновити втрачену пам’ять;
  • зменшити утворення амілоїдних бета-бляшок, які й впливають на прогресування хвороби.

«Це робить препарат дійсно багатонадійним потенційним засобом лікування хвороби. Поки що результати дуже захопливі та свідчать про науковий досвід команди. Якщо лікування виявиться успішним, воно може змінити життя багатьох пацієнтів», – заявив доктор Пріті Бакранія з благодійної організації медичних досліджень LifeArc.

Учені планують продовжити свої клінічні випробування, але цього разу на людях. Вони сподіваються, що їхній препарат виявиться справді дієвим, і його можна буде застосовувати для лікування та профілактики хвороби Альцгеймера.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь