Спецпроєкти

Руйнування пар: через глобальне потепління альбатроси частіше розлучаються


Через глобальне потепління пари птахів альбатросів розпадаються. Відбувається це через те, що температура води в океані зростає.

Про це йдеться в науковому журналі Лондонського королівського товариства.

Що сталося?

Вчені вважають, що пари альбатросів є одними з найбільш вірних та міцних. Самці та самки обирають одне одного під час шлюбного танцю й залишаються разом на все життя. У період із 2004 до 2019 року науковці досліджували причини розлучень чорнобрових альбатросів. Раніше головною причиною розлучень було невдале розмноження на ранніх етапах. Проте з роками все змінилося.

Зараз вчені називають дві головні причини руйнування пар:

  1. Через глобальне потепління температура води в океані змінюється. Через це птахам важче знайти їжу, вони не встигають повернутися в колонію до початку гніздування, і їхні партнери знаходять собі когось іншого.
  2. Стрес від умов довкілля. Вченні вважають, що самки плутають погані умови довкілля з поганим партнером, і тому шукають йому заміну.

З 2005 року населення мандрівних альбатросів скорочується в середньому на 5–10% на рік. Окрім цього, через те, що самцям дедалі важче знайти собі самку, вони вдаються до одностатевих стосунків. Це явище може скоротити світову популяцію альбатросів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь