Спецпроєкти

Вітамін С: користь, де знайти і чим допоможе?


Вітамін С – відома нам із дитинства аскорбінова кислота. Він бере участь у процесах метаболізму, захищає молекули від пошкодження активними формами кисню. Також він потрібен для синтезу гормонів, що відіграють важливу роль у реакції серцево-судинної системи на важку інфекцію, і допомагає засвоювати залізо.

У яких продуктах міститься вітамін С?

Найкраще джерело вітаміну С – натуральна здорова їжа, зокрема продукти рослинного походження. Традиційні джерела вітаміну С – шипшина, червоний солодкий перець, чорна смородина, ківі, капуста, зелений горошок, зелена цибуля та картопля. 

Вітамін С – водорозчинний вітамін. Він підтримує здоровий вигляд шкіри, а також є необхідним для утворення колагену. Дослідження на тваринах показало, що приймання добавки з вітаміном С сприяло розслабленню кровоносних судин, що несуть кров від серця. Це допомагало знизити рівень артеріального тиску.

Багато аскорбінової кислоти є також у таких продуктах: грейпфрут, гранат, виноград, буряк, брюссельська капуста, імбир, квашена капуста, солоні помідори, журавлина, брусниця.

Користь вітаміну С

Вітамін С – прекрасний антиоксидант. Низький рівень цього вітаміну погано впливає на здатність мислити та запам’ятовувати. Споживання вітаміну С є профілактикою склерозу та відповідає за захист пам’яті під час старіння.

Найбільше цінується властивість цього вітаміну зміцнювати імунітет. Видання Healthline публікувало дослідження, яке пояснює, як саме поліпшує імунітет аскорбінова кислота. По-перше, сприяє виробленню лейкоцитів та фагоцитів. Саме вони захищають організм від інфекцій. 

Аскорбінова кислота проти застуди

Міжсезоння й холодна пора року – традиційно час, коли звернення із застудами до лікарів частішають. 

Вітамін С запропонували для лікування та профілактики застуди у 1930-х роках, одразу після винайдення. Зірковий час цього вітаміну припав на 70-і роки минулого століття завдяки американському хіміку, Нобелівському лавреату Лайнусу Полінгу, який довів, що вітамін С може полегшити або запобігти застуді. Клінічні випробування довели позитивний вплив на швидкість одужання й протікання хвороб. Після цього аскорбінову кислоту почали активно використовувати для боротьби із застудами.

Окрім того, вітамін C захищає клітини організму від таких шкідливих сполук, як вільні радикали. Не можна забувати також про дослідження, які довели, що вживання цього вітаміну у високих дозах може зменшити прояви запалення легень під час важких респіраторних захворювань, спричинених H1N1 («свинячий грип») або іншими вірусами.

Утім, не варто призначати приймання вітаміну С самостійно – потрібну дозу має прописати лікар. Окрім цього, не забувайте, що аскорбінова кислота має допоміжну функцію, а також полегшує симптоми та перебіг застуд і ГРВІ. Але аж ніяк не лікує їх. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь