Спецпроєкти

Високі технології та натуральні компоненти. Чим вражає пивзавод New Brew у Жашкові


Журналіст bit.ua відвідав пивзавод New Brew у Жашкові. Після екскурсії на виробництві та спілкування з робітниками він готовий розповісти про те, як виготовляють крафтове пиво «Жашківський Кабан». Це перший бренд регіонального пива Групи Компаній «‎Нові Продукти», який заснували 2020 року.

Є чим пишатися

Коли потрапляєш на територію пивзаводу New Brew Групи Компаній «‎Нові Продукти» у Жашкові, виникає відчуття, що перед тобою підприємство в невеликому німецькому містечку. Нові будівлі продумано розташовані з погляду логістики та інфраструктури. Охайні робітники не гають час, оскільки роботи в них багато.

На прохідній журналістів зустрічає охорона. Вона просить надіти маски та продезінфікувати руки. Санітарні норми – понад усе, оскільки ми заходимо на об’єкт харчової промисловості.

Перша наша зупинка відбувається в конференц-залі адміністративної будівлі заводу. Директор з виробництва ГК  «‎Нові Продукти» Віктор Погорілий зустрічає гостей та розповідає про досягнення компанії з напрямку пивоваріння.

Віктор Погорілий
Директор з виробництва ГК «‎Нові Продукти»
«‎Наша компанія постачає продукцію до 19 країн світу. Сьогодні для того, щоб випускати нашу продукцію, безпосередньо на підприємстві, на якому ви перебуваєте, працюють 460 працівників. Щодня ми обслуговуємо понад 106 тисяч активних торгових точок в усьому світі. Понад 1500 співробітників торгівельного відділу працюють для того, щоб продукція своєчасно потрапила до споживача. Компанія займає понад 70% ринку слабоалкогольних напоїв. Вона є лідером у цій категорії. Всю продукцію виробляють у місті Жашкові, яке розташоване оптимально з погляду логістики. Тут відсутні будь-які підприємства, крім нашого. Ми можемо казати, що перебуваємо в екологічно чистій зоні, де немає забруднення довкілля. Всю воду, яку використовують для виробництва, добувають із 9 артезіанських свердловин, які пробурені в граніті. Якщо вода в граніті, то вона захищена від шкідливих зовнішніх впливів. Тому вода має найвищу якість».

Що ж, ця інформація приємно вражає. А як щодо самого пива? Як його виготовляють і чим воно може здивувати як пересічного, так і вимогливого споживача? Потім про приготування пива розповів головний технолог New Brew – Назар Стасюк.

«‎Якщо ми говоримо про сировину, з якої виготовляють пиво – це вода, ячмінь та дріжджі. Ячмінь – ідеальний злак для виготовлення пива, у якому міститься велика кількість крохмалю. Основним елементом ячменю є ензими, які за допомогою теплої води запускають процес ферментації, тобто перетворення крохмалю в цукор. Не потрібно жодних хімічних добавок. Усе відбувається природним шляхом. Ячмінь ми купуємо в черкаських фермерів.

Хміль – це душа пива, він розкриває його. У ньому містяться мікроелементи, які надають пиву його смаки та аромати. Також виробники використовують хміль як натуральний консервант, що дозволяє транспортувати пиво. Саме так з’явились сорти IPA (світлий ель, який поставляли з Англії до Індії) та APA (різновид світлого елю з використанням хмелю американського походження). У виробництві нашого пива ми використовуємо німецькі сорти хмелю Magnum та Hersbrucker.

Пиво роблять дріжджі. Ми варимо сусло та надаємо пиву смак завдяки хмелю. Дріжджі – це живі клітини, які в процесі бродіння надають пиву кінцевий смак та роблять його алкогольним. Є два найпоширеніші штами дріжджів: верхового й низового бродіння. Перші постійно залишаються в пиві, а інші осідають на дні й використовуються повторно. Ми використовуємо обидва типи дріжджів», – розповідає Назар Стасюк.

Загалом Назар є фанатом своєї справи. Він чудово розбирається в пивоварінні й може поділитися цікавими фактами. І це не дивно. Крім української освіти у сфері пивоваріння, він має також і німецьку, оскільки підвищував кваліфікацію у берлінських майстрів.

Прослухавши вступну лекцію й знаючи про основні компоненти пива, можна тепер вирушати на завод.  

Місце, де народжується пиво

Перш ніж потрапити на завод, усі учасники екскурсії одягають захисні халати, бахіли, шапочки та рукавички. Виникає відчуття, що на підприємстві не забувають про стерильність ні на секунду. І це, безумовно, залишає приємні враження, оскільки ти розумієш, що для робітників не існує дрібниць. Усі етапи виробничого процесу мають відповідати високим стандартам.

Його можна поділити на декілька етапів. Спочатку ячмінь (або іншу злакову культуру) дрібно мелють. Далі готують сусло: ячмінь заливають водою, фільтрують, додають хміль і варять. Усі ці процедури відбуваються впродовж 10 годин. Найдовшим етапом є бродіння. У сусло додають дріжджі й залишають на 20 діб. Щойно дріжджі виконали свою роботу, напій можна наливати в пляшки.


Це дуже спрощений опис високотехнологічного процесу виготовлення пива. Коли ти використовуєш лише натуральні компоненти, як і пивзавод New Brew, помилка може коштувати дуже дорого. А за день пивзавод може виготовити близько 100 тисяч літрів пива. Тому на допомогу приходять сучасні технології – більшість етапів виробництва автоматизовані й керуються за допомогою зручної операційної системи. Водночас людський фактор відіграє важливу роль, особливо коли йдеться про відбір якісних компонентів.

Невеличка лабораторія на заводі постійно перевіряє якість солоду, води, хмелю та дріжджів. Рідко, але трапляються випадки, коли доводиться відправляти постачальникам назад цілі партії інгредієнтів, якщо хоча б частина партії не відповідає стандартам. Ця лабораторія також є місцем для експериментів із пивом. За допомогою невеликої пивоварні можна знаходити нові смаки, використовуючи натуральні інгредієнти та інші сорти хмелю.

Виготовлення алкогольних напоїв є своєрідним магічним процесом. Більшість приладів для виготовлення пива, вина та міцніших напоїв були або винайдені, або вдосконалені з допомогою алхіміків. Захоплює подих, коли дивишся на гігантські мідні резервуари для варіння сусла, які, певно, заповнюють велетні. А всередині інших цехів можна загубитися серед блискучих труб і чанів, оснащених різноманітними кнопками та вентилями. Виникає відчуття, ніби потрапив на космічний корабель.


Що спробувати?

New Brew чудово балансує між масовим виробництвом і крафтовими технологіями. Важко знайти пивоварні, які пропонували б споживачам доволі широкий асортимент смаків. Водночас New Brew є однією з них. Бренд «‎Жашківський Кабан» зможе здивувати найпримхливіших любителів пива.  

Асортимент бренду такий:

  • Asian Lager, яке варять на рисовому суслі. Це дуже легке пиво з приємним квітковим відтінком у смаку;
  • Blanche – цей нефільтрований сорт сподобається тим, хто любить присмак цитрусових;
  • Lager – це питке пиво стане чудовим вибором для цінителів пшеничної класики;
  • Pale Ale (Світлий ель) – духмяне та насичене пиво, яким потрібно насолоджуватися повільно;
  • Чорне – самодостатнє пиво, яке зазвичай споживається після їжі, але його карамельні нотки чудово поєднуються і з сиром або десертами. Цей сорт поки що можна придбати тільки на розлив.

Юрій Бикоріз, директор з розвитку пивного напрямку ГК «‎Нові Продукти», який проводив дегустацію, надав низку цікавих експертних рекомендацій щодо споживання пива. Серед іншого, фахівець порадив поєднувати сорт пива та їжу з одного регіону чи країни. А оптимальна температура «пінного напою» під час вживання, за словами Юрія, має бути в межах 10-12 градусів за Цельсієм. Це дозволить якнайкраще розкрити смакові та ароматичні якості пива.

Коли ти бачиш, як виготовляють «‎Жашківський Кабан» та те, які компоненти використовують, ти не дивуєшся тому, що українські пивовари активно виходять на європейський ринок і дістають там визнання. До речі, «‎Жашківський Кабан» вже встиг отримати знакові нагороди за високу якість пива на Всеукраїнському професійному конкурсі «Грані якості – 2021».

Наразі New Brew пропонує якісний, смачний, а головне – натуральний продукт, до якого захочеш повертатися знову й знову. 

Дуже приємно спостерігати, що український ринок пивоваріння постійно розвивається. З’являється все більше малих і великих пивоварень, брендів і сортів пива, які сподобаються як пересічним, так і досвідченим любителям хмільного напою. 

Хочеться вірити, що New Brew не зупиниться на досягнутому й запропонує споживачам ще більше видів крафтового пива з класичними та незвичними смаками.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram