Спецпроєкти

5G-вежі можуть нашкодити вашому здоров’ю? Ні, і ми пояснюємо чому


В Україні триває 5G-істерія. 19 грудня в Чернівцях люди злякалися мобільної станції та почали обклеювати під’їзди оголошеннями про термінові збори через «вежу 5G». Також на вулицях міста ще можна знайти повідомлення про те, що спалах коронавірусу є результатом роботи веж 5G. На Youtube-каналі організатора антивакцинаторського руху в Україні Остапа Стахіва, про якого ми розповідали раніше, розміщені відео, як його колега Олександр Надьожа вимірює рівень електромагнітного випромінювання на вулицях Львова. Він намагається довести, що «підвищений» рівень випромінювання через вежі 5G, які негативно впливають на здоров’я громадян.

Розбираємося, чому інформація про шкоду веж 5G є ще одним фейком від конспірологів.

Львів небезпечний

Розберемо детальніше відео с Олександром Надьожою.

Що ми бачимо в руках у Надьожі? Це прилад для вимірювання електромагнітного випромінювання. Насправді з урахуванням великої кількості електронних приладів у житті людини існують санітарно-епідеміологічні норми щодо рівня електромагнітного випромінювання в житлових приміщеннях, на робочих місцях тощо. У радянські часи нормою були 10 мкВт/кв. см. У 1996 році МОЗ прийняло наказ №239 і знизило цей показник до 2,5 мкВт/кв. см.

У 2017 році МОЗ України вирішило змінити правила, щоб дозволити розвиватися 4G зв’язку в Україні, оскільки наявні телефонні вежі випромінювали більш ніж 2,5 мкВт/кв. см. 

Міністерство підписало наказ про внесення змін до санітарних норм та правил захисту населення від впливу електромагнітних випромінювань, що підвищило показники вчетверо – з 2,5 до 10 мкВт/кв. см. А цьогоріч МОЗ наказом підвищило норми до 100 мкВт/кв. см. 

«Нинішні норми все ще далекі від тих, що є в більшості країн Європи або Америки, проте процес консультацій щодо їх підвищення тривав майже рік. Сподіваюся, що за три роки ми зможемо гармонізувати правила гри з розвиненими країнами», – заявив заступник міністра цифрової трансформації щодо розвитку цифрової інфраструктури Олександр Шелест.

Згідно з рекомендацією Ради Європи 1999/519/ЄС, гранично допустима потужність випромінювання була встановлена ​​на рівні 450 мкВт/кв. см для діапазону частот 900 МГц та 900 мкВт/кв. для 1800 МГц.

Чому потрібно було збільшувати норми? По-перше, у нашому житті з’явилося значно більше електроприладів, ніж за часів в СРСР. А тому, мабуть, мало залишилося приміщень, у яких рівень електромагнітного випромінювання становив 2,5 мкВт/кв. см. По-друге, у нас з’явилися публічні точки доступу Wi-Fi, вежі зв’язку нового покоління, які створюють додаткове випромінювання, яке також перевищує показник у 2,5 мкВт/кв. см. 

Тобто коли Надьожа показує на приладі 70 мкВт/кв. см, то це не тільки менше від українських норм, але у 7-8 разів менше від світових норм. Окрім цього, він стоїть біля площі Ринок у Львові, туристичному місці, де рівень електромагнітного випромінювання підвищується завдяки неоновій рекламі, сітілайтам, численним офісам та магазинами з точками доступу Wi-fi та камерам відеоспостереження, серверним, тролейбусам і трамваям тощо. 

Цікаво ще й те, що Надьожа не бажає називати норми, а просто говорить: «Подивіться в Інтернеті».

Чи може електромагнітне випромінювання бути небезпечним?

Так, може. Наприклад, якщо ви будете фарбувати увімкнену телевежу чи, наприклад, будете лазити в метрі активних військових радарів. Виникне ефект величезної мікрохвильовки, і ви зваритеся заживо. Але це треба бути в безпосередній близькості біля джерела випромінювання. Саме тому існують охоронці біля таких об’єктів, які не дозволять вам учинити безглузде самогубство.

Причина полягає в тому, що радар – це об’єкт високоінтенсивного високочастотного (радіочастотного) випромінювання. Радіочастотні поля проникають у біологічні об’єкти на невеликі відстані. Енергія цих полів поглинається та перетворюється на енергію руху молекул. Це призводить до виділення теплової енергії та підвищення температури. Цей ефект індукційного нагрівання використовується в домашньому господарстві, наприклад під час розігрівання їжі в мікрохвильових печах.

У 2011 році Міжнародне агентство з вивчення раку (IARC), яке вивчає пухлини, їх причини та агенти, які можуть їх викликати при ВООЗ, заявило, що джерела радіочастотного чи високочастотного випромінювання – мобільні телефони та базові станції мобільного зв’язку – можливо, є причиною появи раку. Але IARC відносить їх до 3 групи канцерогенних агентів, тобто до таких, які навіть не підозрюються в тому, що можуть провокувати рак. По-перше, не існує достатньої кількості даних, щоб робити такі висновки. По-друге, наявні дослідження не є переконливими. Наразі вченим достовірно відомо тільки про небезпечні джерела потужного високоінтенсивного високочастотного випромінювання (згадані радари й у згаданій безпосередній близькості). Водночас заяви IARC щодо мобільних телефонів було достатньо, щоб з’явилися конспірологічні теорії про те, що смартфони та мобільний зв’язок викликають рак. До речі, засолені овочі перебувають із мобільними телефонами на одному рівні канцерогенності.

Звернемося до звіту ВООЗ на тему «Побудова діалогу про ризики електромагнітних полів», який зробили на фоні конспірології про вежі 5G. У документі зазначено: «Звернемося тепер до радіочастотних полів. Дослідження, які існують досі, вказують на те, що дія низькоінтенсивних високочастотних полів (таких, які випромінюють мобільні телефони та їх базові станції) не призводить до несприятливих наслідків для здоров’я людини. Результати деяких досліджень показали, що під час користування мобільними телефонами можуть спостерігатися незначні ефекти, зокрема зміни в активності мозку, швидкості реакції та характер сну. Проте навіть якщо ці ефекти й будуть підтверджені, вони є в межах нормальних змін стану організму».

Тобто поки що не доведено, що мобільні телефони або вежі мобільного зв’язку певним способом негативно впливають на організм людини. Окрім цього, хоча базові станції постійно передають сигнали, рівні впливу, яким піддається населення, є вкрай низькими, навіть у разі проживання в безпосередній близькості до базової станції.

Тепер найцікавіше. Базові станції 5G використовують ті ж самі частоти та потужності, що й вежі 4G. Тобто вони не тільки в межах українських санітарно-епідеміологічних норм, а й у межах норм Європейського Союзу та США. Головна відмінність веж 5G – це використання сигналу підвищеної частоти, наприклад такого, який колись наші батьки використовували для спілкування за допомогою радіоресиверів.

Висновки

Ми пояснили, посилаючись на офіційні документи, що нема нічого страшного ні в базових станціях мобільного зв’язку, ні в мобільних телефонах. Водночас існує також міф про те, що вежі 5G є причиною появи коронавірусної пандемії. Важко вибудувати логічні зв’язки, щоб поєднати вірусну хворобу й базову станцію зв’язку, але деякі люди в цю нісенітницю вірять. ВООЗ докладно пояснила про способи поширення та етіологію коронавірусної хвороби. Там нічого не сказано про 5G. Також про відсутність зв’язку між 5G і коронавірусом говорять учені.

Цієї конспірологією зацікавилася організація UNICEF, яка наголосила на важливості для «громадського здоров’я будь-якого суспільства мати можливість обговорювати теорії змови та підвищувати обізнаність щодо способів перевірки інформації». Оскільки серед громадян, які вважають, що технологія 5G викликає або поширює коронавірус, значно більше тих, хто б не вакцинувався від коронавірусу, а також тих, хто стверджує, що якби в них сьогодні народилася дитина, вони б не хотіли, щоб він/вона отримував/-ла всі рекомендовані вакцини.

Та й поки паніка щодо 5G є смішною, оскільки в Україні цієї технологією користується інноваційний парк UNIT.City.

Поки що міфи про вежі 5G є елементами конспірології, якою користуються люди, які бажають отримати дивіденди на коронавірусній істерії. Знайти в їхніх словах наукову аргументацію досить важко. Саме тому потрібно перевіряти будь-яку доступну інформацію на правдивість та критично оцінювати заяви окремих громадян.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь