Спецпроєкти

Hey Guide x Ukrainian Folks запускають колекцію традиційного українського святкового декору


Курований гід Києвом Hey Guide від агенції Public Kitchen та етнографічний візуальний щоденник Ukrainian Folks об’єдналися, щоб повернути український святковий декор у наші оселі.

Про ідею

У колекції Настя Івченко, співзасновниця Hey Guide та авторка Ukranian Folks, та Женя Скібіна, співзасновниця Hey Guide, зібрали стародавні традиції декорування українських домівок на зимові свята. У процесі пізнавання культури дівчатам вдалося познайомитися з талановитими творцями, які вражають своїм ставленням до ремесла. Настя з Женею побували у Смілі, на Черкащині, де було засновано унікальну школу народних ремесел.

«Минулого року до свят я прикрасила свій будинок паперовими зірками, такими, як використовують скрізь у Скандинавії. А за кілька тижнів Настя подарувала мені солом’яного павука. Я повісила його у вітальні й милувалася весь день, а вже надвечір зняла всі зірки. І тоді ж я подумала про те, як би хотілося, щоб саме таким декором зі змістом були наповнені будинки друзів. Дуже щаслива, що цього року це стане можливим», – розповідає Женя Скібіна.

Про колекцію

До колаборації увійшли пірамідальні павуки, павуки-зірки, солом’яні коники, зірки та янголи, дідухи та підсвічники з різьбленого дерева. Усі ці елементи декору мають своє значення в народі. Наприклад, пірамідальний павук – модель всесвіту, що повинен забирати негативну енергію з оселі. Такий павук поширився Україною з Галичини, де він завжди був аналогом ялинки. Традиційно ялинку не ставили в українських хатах – це була традиція, привезена за часи Радянського Союзу з Німеччини.

Колекція традиційних елементів декорування вийшла 3 грудня та доступна для придбання на сайті.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь