Спецпроєкти

Мрії романтиків та спроби шахраїв. Подорожі в часі, які не відбулися


Про подорож у часі мріють багато людей: від лауреатів Нобелівської премії до романтиків-підлітків, які захоплюються науковою фантастикою. І хоча хрононавтом поки неможливо стати в реальності, 8 грудня у світі святкують День мандрівника в часі.

Саме тому ми підготували для вас добірку найвідоміших спроб побудувати машину в часі або спробувати подолати межі просторово-часового бар’єра.

 Хроновізор

У 1960-х італійський монах на ім’я Пеллегріно Ернетті стверджував, що він побудував машину, яка збирає залишкову світлову енергію для перегляду подій у різних часах. Також він зазначав, що над розробкою співпрацювали вчені Манхеттенського проєкту Енріко Фермі та Вернер фон Браун. Пізніше Ернетті зізнався, що хроновізора ніколи не існувало. Однак деякі вважають, що він приховує правду, і що хроновізор замкнений у сховищах Ватикану.

Барак Обама – хрононавт

Юрист штату Вашингтон разом із другом Ендрю Д. Басіагом стверджують, що були частиною секретної урядової програми з назвою «Проєкт Пегас». За їхніми словами, цим проєктом керує DARPA (Агентство передових оборонних дослідницьких проєктів США). Воно відправило мандрівників у часі на Марс. Вони також стверджують, що одним із їхніх колег-хрононавтів був чоловік на ім’я Баррі Сотеро, більш відомий решті як Барак Обама.

Цікавий факт, що Басіаго балотувався на пост президента у 2016 році від Демократичної партії США.

«Я попередньо знаю, що не тільки буду балотуватися на пост президента, – йдеться в записі Демократичної партії, – але й про те, що під час виборів, які мають відбутися між 2016 і 2028 роками, я буду обраний або президентом, або віцепрезидентом».

Фото – Gizmodo Australia

У заяві на вебсайті кампанії Басіаго йдеться:

«Упродовж 70 років уряд США приховував передові технології, оскільки вони могли бути соціально, економічно або технічно руйнівними за своєю природою. Зокрема технологію телепортації, розроблену проєктом DARPA Pegasus. Вони також можуть приховувати ліки проти раку. Уряд повинен розпочати програму з розсекречення та поширення цих знань. Стандартом технічного розкриття має бути те, що люди отримують “найкращу доступну технологію”. Це дозволить Сполученим Штатам повернути собі статус світового каталізатора прикладної науки».

Басіаго президентом поки не став, водночас «Проєкт Пегас» насправді існує. Це міжнародна ініціатива журналістських розслідувань, яка виявила шпигунство урядів щодо журналістів, опозиційних політиків, активістів, бізнесменів та інших людей, які використовували приватне шпигунське програмне забезпечення Pegasus, розроблене ізраїльською технологічною та кіберзбройною фірмою NSO Group.

Іранська незареєстрована машина часу

Алі Разекі, самопроголошений «керівний директор Іранського Центру стратегічних винаходів», каже, що він винайшов машину часу, використовуючи «комплексні алгоритми». Заступник міністра науки, досліджень і технологій Ірану каже, що жодної машини не існує, оскільки «такий патент не був зареєстрований у Державній організації Ірану з реєстрації стратегічних винаходів». Разекі каже, що тримає свою машину в секреті, тому що «китайці вкрадуть ідею і вироблять її мільйонами за одну ніч».

Сайт – Алі

Джон Тайтор і Друга громадянська війна у США

Про махінтора Джона Тайтора та його подорожі в часі ми розповідали на bit.ua.

29 липня 1998 року радіоведучий Арт Белл каже, що отримав два факси від чоловіка на ім’я Джон Тайтор, імовірного мандрівника в часі з 2036 року. Тайтор стверджує, що він брав участь у «Другій громадянській війні у США як член Fighting Diamondbacks у 2013 рік». Потім його не раз помічали на форумі хрононавтів Time Travel Institute, на якому він залишав свої передбачення. Він нібито передбачив знаходження бозону Гіґґса, запуск китайських орбітальних супутників, теракт 11 вересня. Водночас і помилився з ядерною війною у 2005 році. Також він виклав креслення своєї машини часу, але інженери резонно зазначили, що працювати цей ящик із транзисторами не буде, адже схема на 99,9% алогічна.

Фото – paranormalwire.com

У Тайтора знайшовся друг – юрист Ларрі Гейбер, який розповідав про нього на ТБ. Згодом Артур Гейбер зізнався, що він із братом Ларрі весь цей час працювали над контрольованим розіграшем людей. А також хотіли заробити грошенят, заснувавши фонд Джона Тайтора та продававши книжки про нього.

Хрононавти Балтімора

Одна з найменш наукових спроб зв’язатися з мандрівниками в часі відбулася у 1982 році. Коли всі планети й Місяць були вирівняні по одну сторону Сонця, сотні жителів Балтімора, називаючи себе хрононавтами, намагалися зв’язатися з «гостями з майбутнього». Їхні методи контакту здебільшого полягали у випиванні, танцях та роздяганні.

Фото – https://www.wbur.org/

Конвенція 2005 MIT Travelers Time Travelers

У 2005 році аспірантка Массачусетського технологічного інституту Амаль Дорай організувала конгрес, щоб спробувати запросити на зустріч у Східному дворі кампусу МТІ хрононавтів із різних часів. З’їзд отримав багато відгуків у пресі, зокрема згадки на The Today Show. Жоден мандрівник у часі не виступав на конгресі, але Дорай зазначає, що «багато мандрівників у часі могли відвідати захід інкогніто, щоб уникнути нескінченних запитань про майбутнє».

Зареєстровані патенти на машини часу

Те, що машини часу ще не створені, не заважає людям реєструвати свої ідеї в патентних відомствах. До речі, фактами реєстрації патентів часто маніпулюють конспірологи як доказами. Водночас реєстрація патентів не означає, що винахід є дієвим і що він колись буде існувати.

Фото – Google Patents

Ви можете знайти патенти на «метод гравітаційного спотворення та зміщення часу» або «машину загальмування часу шляхом стиснення простору», або навіть «практичну машину часу з використанням динамічно ефективних віртуальних і реальних роботів».

Рональд Маллетт рятує батька

Рональд Маллетт – це фізик-теоретик, популяризатор науки, відомий багатьом не менше за Стівена Гокінга, Ніла Деграсса Тайсона, Грегорі Бенфорд тощо.

Для Рональда Маллетта ідея стати фізиком пов’язана з трагічною загибеллю батька від серцевого нападу. Те, що змусило Маллетта зацікавитися фізикою, було цілеспрямованою місією: «побудувати машину часу, щоб він міг повернутися і врятувати свого батька».

Фото – The Spaceway

Поки машина часу Маллетта залишається мрією.

Стівен Гокінг на лузер-паті

Стівен Гокінг описав найрізноманітніші способи подорожей у часі. Вибирайте, що захочете: швидку ракету, червоточину або Великий адронний колайдер. Здавалося б, у чому проблема? Якщо не люди теперішнього, то майбутнього точно скористаються цими методами.

Саме тому Стівен Гокінг вирішив повторити експеримент аспірантки МІТ. В інтернеті є ролик, де він пояснює, що 28 червня 2009 року він організував фуршет в одній із лабораторій Кембриджу.

Увесь час Гокінг сидів у кріслі та коментував перебіг подій. Рівно опівночі до нього мали завітати гості з майбутнього. Але ніхто так і не з’явився, тому камера знімала лише зачинені двері.

Гокінг перебував у лабораторії з оператором. Запрошення колегам із його часу він розіслав тільки наступного дня, щоб запобігти появі самозванців. Справжніх мандрівників у часі запрошували через часову капсулу з уточненням дати, місця, часу та географічних координат вечірки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь