Спецпроєкти

Науковці успішно випробували на тваринах вакцину проти ВІЛ


В США науковці успішно випробували на тваринах мРНК-вакцину проти ВІЛ . На основі цієї ж технології були розроблені вакцини проти коронавірусу Pfizer і Moderna.

Про це повідомила пресслужба Національних інститутів охорони здоров’я США.

Як працює вакцина?

Учені розповідають, що вакцина проти ВІЛ працює за тим же принципом, що вакцини проти коронавірусу. На основі цієї ж технології були розроблені вакцини Pfizer і Moderna. Препарат містить два ключові білки, які програмують клітини виробляти частинки, подібні до вірусу ВІЛ та спонукають імунну систему розпізнавати справжній вірус. Втім, науковці попереджають, що такі частинки нездатні викликати СНІД насправді.

Як тестували?

Вакцину тестували на двох видах тварин: макаках та мишах. Спочатку препарат випробували на гризунах, їм зробили дві ін’єкції вакцини. Це викликало задовільну імунну реакцію в мишей. Вчені з’ясували, що окремі білки нагадували вірус ВІЛ більше, ніж під час усіх попередніх випробувань схожих вакцин.

Згодом вакцини зробили і макакам. Втім, тут випробування відрізнялось: спершу макакам ввели одну дозу вакцини, а потім протягом року вводили кілька бустерних доз. Робили це задля того, щоб збільшити дієвість вакцини, оскільки у бустерних дозах більше білків Env і Gag. Макаки добре перенесли вакцинацію, навіть попри велику кількість бустерних доз.

Результати

Достатній рівень антитіл для нейтралізації щонайменше 12 різних штамів ВІЛ виробився у тварин вже через 58 тижнів після першої дози вацкцинації. Щоб отримати точні результати, макакам щотижня вводили вірус ВІЛ ректальним шляхом. Через 13 тижнів дві із семи макак не заразилися ВІЛ узагалі, а в решти вірус проявився через вісім тижнів.

Тож, згідно з результатами випробувань, ця вакцина знижує ризик інфікуватися вірусом на 79%. Повідомляється, що наступні дослідження дозволять краще оцінити потенціал застосування мРНК-вакцини проти ВІЛ у людей.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь