Спецпроєкти

Новорічні традиції: Чим сучасні українці пригощають близьких у новорічну ніч?


Яскрава ялинка, бенгальські вогні, запах мандарин у повітрі й затишок – це все про магію новорічних свят. Та здається, чогось бракує? Так. Рідних та друзів, до яких кожен завітає в гості в цей час. Ми в партнерстві з Coca-Cola провели невеличке дослідження: як змінюються новорічні традиції українців та які страви сьогодні обов’язково приготують для святкування з близькими.

Старі нові традиції

Усі ми звикли до традиційного святкування Нового року з олів’є, мандаринами, шампанським, запеченою куркою та бутербродами зі шпротами. Усе це переплітається з дитинством та відгукується всередині нас очікуванням свята. Утім, за останні роки, особливо в час до пандемії, люди багато подорожували, а разом із людьми долали відстані їхні думки, ідеї та культурні традиції​. За кордоном ми обмінювалися досвідом із представниками різних народів та намагалися осягнути їхній багатогранний світ. Навмисно чи підсвідомо, але пізнання чужих цінностей розширило й кругозір українців та наповнило наше святкування Нового року новизною. Наприклад, традицію приходити в гості з імбирним печивом ми колись бачили лише на екрані. Але зараз це вкорінилося і в нашому щоденному житті, чимало людей для походу в гості виберуть імбирних чоловічків, прикрашених глазур’ю.

Що їдять на Новий рік у світі?

Популярною традицією є карамельні яблука. Раніше в різдвяний час їх готували лише в Китаї, оскільки там це є символом доброї волі та гармонії наступного року. Утім, такий новорічний атрибут поширився на інші країни. Зараз такий десерт став досить популярним в Америці та Європі. Спочатку яблука готували на різдвяні ярмарки в містах, а вже згодом люди почали робити їх удома в різній інтерпретації: з яскравою посипкою, горішками, шоколадом, сухофруктами тощо. Такий яскравий солодкий подарунок тішить не тільки дітей, а й дорослих.

Запозиченою традицією стало ходити в гості з пирогом. У фільмах та серіалах ми часто бачили, як у гості приходять саме з такою стравою. Найцікавішим з усіх видів залишається іспанський пиріг. Його традиційна назва – Роска де Реєс, проте в нас звикли називати його «пирогом із сюрпризом». Він схожий на велику булочку, политу глазур’ю, але найцікавіше ховається всередині. Іспанці звикли ховати в пиріг монету або малюнок Ісуса, у нас традицію ж змінили, і в пиріг ховають маленькі новорічні та різдвяні іграшки, цукерки та інші смаколики. Поповнили скарбничку рецептів пирогів і традиції Ватикану.

Утім, на нашому новорічному столі є багато місця для традицій із багатьох інших країн. Тирамісу з Італії – можете вибрати класичний варіант із кавою та маскарпоне або ж поекспериментувати та приготувати різдвяне тирамісу від Джеймі Олівера. Головною особливістю десерту є апельсинова цедра та поєднання сиру маскарпоне з рикотою. Такий варіант тирамісу вразить своєрідною кислинкою та ніжністю крему.

Лайфхак: найкраще готувати десерт за день до споживання. Його навіть можна заморозити, а за кілька годин до подачі поставити в холодильник, щоб він відтанув.

Традиційна запечена індичка – без неї не обійдеться жодний стіл англійців. Окрім того, традицію запікання індички перейняли США та Канада. Зазвичай птицю фарширують і готують у спеціальному маринаді з яблук. Для начинки використовують родзинки, різні види цибулі, мигдаль, яблука та печінку індичих. Для золотистого кольору та пряного смаку страву поливають зверху маринадом із цитрусових, яблук, паприки та шавлії. Також можна додати столову ложку меду, цей інгредієнт додасть скоринці птиці насиченіший темний відтінок.

Оселедці зі Скандинавських країн. У Швеції однією з найулюбленіших закусок на святковому новорічному столі є салат з оселедця та яблук. У цьому салаті лише три компоненти, але смак такий багатогранний, що ви однозначно будете здивовані. Головну роль тут грає саме філе оселедця, тому потрібно переконатися, що рибка була жирна. Усе, що потрібно для салату – оселедець, яблука та червона цибуля. Для соусу варто використати сік лимона, гірчицю та суміш перців. Якщо вийти за межі класичного рецепта, можна додати цедру апельсина або ж використати апельсинову ніжну гірчицю.

Імбирне печиво – маленькі чоловічки, ялинки, місяць та зірки. Різноманіття смаків та форм вражає. Таке печиво привіз до Європи ще у 922 році вірменський ченець. Довгий час він жив у Франції та вчив випікання печива французьких християн. Зазвичай у печиво додають різні кулінарні спеції, як-от імбир, кориця, кардамон, гвоздика та запашний перець, завдяки чому ця випічка має просто неймовірний аромат. Це дуже ніжне, хрустке й розсипчасте печиво з тонким ароматом імбиру обов’язково сподобається вашим близьким. В оформленні можна не зупиняти свою фантазію: горішки, шоколад, глазур різних кольорів, сухофрукти та яскраві посипки – усе це можна використати, щоб прикрасити новорічні смаколики.

Що ж приносять на стіл одне одному українці?

Ми не даремно розповіли вам стільки цікавих та смачних ідей для новорічного столу. Адже компанія Coca-Cola вирішила додати трішки більше магії в новорічну ніч і запустила новорічну кампанію «Відчуй справжню магію» #shareholidaymagic.

Для цього вона перетворила свою Instagram-стрічку на справжній новорічний стіл із найкращими 10 стравами за версією підписників, які українці готують до свят, щоб розділити з рідними та друзями:

Салат із крабовими паличками та олів’є

Мімоза та холодець

Качка з апельсинами і салат із куркою та ананасами

Запечена картопля з м’ясом та голубці 

Шуба і бутерброди зі шпротами та ікрою

Як усе відбувалося?

  • На першому етапі компанія Coca-Cola разом із брендами амбасадорами відібрали 10 найпопулярніших страв, які готують українці на Новий рік;
  • Далі вони приготували ці 10 страв та виклали на святковому столі, щоб відзняти й перенести у свою Instagram-стрічку.

Новорічним стравам – новорічні нагороди

Тепер кожен охочий може проголосувати за улюблену страву на святковому столі та взяти участь у розіграші новорічного набору від Coca-Cola (брендовий ведмедик, упакова напою Coca-Cola, шкарпетки та іграшковий трак). 

Як взяти участь?

Щоб взяти участь у розіграші, потрібно виконати кілька простих кроків:

  • зайти на сторінку Coca-Cola в Instagram;
  • вибрати на столі у стрічці улюблену страву та поставити їй лайк;
  • зробити репост страви в себе в сторіз;
  • обов’язково відмітити сторінку @cocacola_ua, щоб усі побачили вашого фаворита.

Наприкінці акції Coca-Cola обов’язково оголосить головну страву новорічного столу за версією учасників конкурсу.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram