Спецпроєкти

«‎Це підготовка не просто ІТ-спеціалістів, а ІТ-підприємців»: як працює новий SET-University


Зробити з України технологічний центр Європи – таку амбітну мету ставлять перед собою засновники нового SET-University.  Про навчальні заклади, з якихи брали приклад, про те, скільки коштує ІТ-освіта та як зі студентської лави можна стати стартапером – засновники розповіли bit.ua. 

Хто ваші конкуренти на ринку ІТ-освіти?

Тимофій Мілованов, президент Київської школи економіки:

Зараз наша модель навчання не має аналогів в Україні, тому ми не можемо порівнювати SET-University з іншими ВНЗ. Ми  просто інші. Наприклад, ми вводимо такий вид оплати як income share agreement. Ця модель дозволить нашим студентам платити за навчання після випуску та працевлаштування, відраховуючи університету невеликий відсоток своїх доходів. А як дипломна робота магістри створюватимуть власні стартапи. Такі моделі ще ніколи не застосовувалися в українських вишах.

Водночас ми хочемо, щоб якість освіти підвищувалася, адже в ІТ-галузі величезний дефіцит хороших фахівців. SET-University задасть хороший тон на ринку освіти. 

Яку модель університету, який навчає ІТ, ви брали за зразок?

Сергій Токарєв, Founding Partner Roosh, засновник SET-University:

У мене є глобальна мета: зробити Україну визнаним технологічним центром Європи. Освіта – необхідний фундамент. Тому, створюючи SET-University, ми орієнтувалися на приклад найкращих технологічних вузів світу — Стенфорда, Массачусетського технологічного інституту та інших.

Наслідуючи їх найкращі практики, в SET University буде створено Startup Garage. В такому «гаражі» студенти зможуть тестувати ідеї стартапів та втілювати в життя свої проєкти під наглядом менторів. Наприклад, Стенфордський Startup Garage – найбільший постачальник розумів для Кремнієвої долини. Такою кузнею кадрів для українського ІТ хоче стати і SET-University.

Які напрямки/спеціальності є зараз? Як вони вибиралися? Чи плануєте розширення переліку спеціальностей?

Т.М.: Ми аналізуємо потреби ІТ-ринку та абітурієнтів, та формуємо фінальний список навчальних програм. Розглядаємо AI, Data Science, Cybersecurity, Web-Development, Human&Computer Interaction, Management in IT, Computer Graphics. На ці напрямки є попит в Україні, але, на жаль, небагато університетів готують таких фахівців.

Ми проводимо опитування серед роботодавців та сформуємо фінальні програми, які вивчатимуть студенти вже у 2022 році.

У чому особливості університету?

С.Т.: Головна особливість SET-University – це підготовка не просто ІТ-спеціалістів, а ІТ-підприємців.

Людей, які мають глибоку технологічну експертизу та всі необхідні бізнес-навички. Вони вмітимуть їсти, розробляти бізнес-плани та створювати стартапи.

Фактично така людина виходитиме з університету або відразу з готовим стартапом і сама створюватиме нові робочі місця, або його схантять з руками та ногами провідні українські чи міжнародні компанії.

Наша мета – 100% працевлаштування студентів у компанії або як фаундерів свого бізнесу.

Скільки коштуватиме освіта? Як проходитиме оплата?

С.Т.: У SET-University буде три моделі оплати. Перша – стандартне контрактне навчання. Його вартість буде відповідна програмам у Київській школі економіки.

Друга модель – гранти та стипендії на навчання від технологічних компаній, від інвесторів, фондів, міжнародних організацій та від мене особисто.

Третя модель – income share agreement. Для нас вона становить найбільший інтерес. Підписавши таку угоду, студенти зможуть оплачувати навчання невеликим відсотком від своєї зарплати в ІТ-компанії протягом кількох років після закінчення університету та працевлаштування.

Ми хотіли б навчати максимальну кількість людей саме за такою моделлю. Вона допоможе нам створити нове мислення у студентів, які будуть вдячні своїй альма-матер, та у викладачів, які будуть зацікавлені у майбутніх успіхах своїх учнів.

А мірою успіху університету в цьому процесі буде максимально швидке працевлаштування випускників на добрі високооплачувані посади.

Розкажіть про венчурну студію, яка діятиме при університеті.

С.Т.: Венчурна студія на базі університету надаватиме найбільш перспективним проєктам студентів перші інвестиції та виконувати менеджерські функції.

Таким чином ми дамо студентам перший поштовх до великого бізнесу, надамо командам необхідну інфраструктуру, допоможемо протестувати їхні гіпотези і перетворити найкращі ідеї на готові продукти.

Будучи інвестором-співзасновником, студія залучатиме до роботи топових розробників з найактуальнішою експертизою у вибраних напрямках та IT-підприємців, які допоможуть нашим студентам не просто створювати проекти, а й виводити їх на ринок.

Хто викладачі університету?

Т.М.: Нині ми набираємо викладачів. Ними будуть найкращі вчені-теоретики та досвідчені практики з IT-бізнесу: засновники ІТ-компаній, СТО, провідні інженери та інші ІТ-фахівці з України, Європи та США.

Розкажіть про потенційних та нинішніх студентів – їх вік, чим вони зараз займаються?

Т.М.: Ми університет сучасного типу, тому приймаємо студентів без вікових та будь-яких інших обмежень. Якщо ви добре здасте ЗНО з потрібних предметів, продемонструєте хороше знання англійської мови та прагнення отримати фундаментальні знання у вибраному напрямку, ми охоче вас приймемо у SET-University.

Як проходитиме навчальний процес – пари, практичні заняття?

Т.М.: Ми пропонуємо бакалаврську та магістерську програми. Тому організація навчального процесу частково виходитиме з вимог МОН та найкращих практик українських та світових університетів. Але також наші студенти отримуватимуть актуальні практичні навички від топових розробників з провідних світових компаній.

С.Т.: У SET-University академічна частина буде переплетена з технологіями та бізнесом. Наші студенти навчатимуться, як живити свої ідеї, як розробляти бізнес-плани та отримувати інші навички. Вони зможуть створювати свої стартапи та працювати над реальними бізнес-кейсами ІТ-компаній.

Крім того, ми надаємо можливість пройти стажування у найкращих українських та закордонних ІТ-компаніях. Наразі ми активно ведемо з ними переговори. Це відрізняє SET-University від абсолютної більшості навчальних закладів України.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь