Спецпроєкти

США та Велика Британія відправили в Україну спеціалістів для захисту від кібератак РФ – NYT


Сполучені Штати Америки та Велика Британія відрядили в Україну спеціалістів із кібербезпеки. Їхнє завдання – підготувати країну до ймовірної атаки з боку Росії.

Про це повідомляє The New York Times.

Що сталося

Журналісти опитали експертів та чиновників і з’ясували, що впродовж останнього місяця перебіг кіберкампанії Росії проти України значно активізувався. Відтак головну загрозу з боку РФ можуть становити не військові підрозділи, зосереджені на кордонах, а саме атаки, спрямовані проти критичної інфраструктури країни.

«Це широкомасштабна кампанія, націлена на численні українські державні установи та їхні електроенергетичні компанії», – розповів провідний дослідник російської кіберактивності та голова Silverado Policy Accelerator, нової дослідницької групи у Вашингтоні, Дмитро Альперович.

На думку дослідника, президент Росії Володимир Путін розглядає кібератаки як «підготовку поля бою».

Окрім того, американські чиновники вважають, що знищення української інфраструктури Росія розглядає як крок до своєї головної мети: замінити чинну українську владу на проросійський режим. У такий спосіб влада Росії хоче показати президенту Зеленському, що його режим «бездарний та беззахисний». Високопосадовці з органів розвідки пояснюють, що такий напад не вимагатиме від Путіна повної окупації країни. Крім того, це не загрожує йому великою кількістю санкцій, які можуть бути введені в разі фізичного вторгнення РФ в Україну.

Утім, експерти та чиновники відмовляються розповідати докладно про кіберкоманди, які відправили в Україну.

NYT пише, що раніше РФ неодноразово проводила кібератаки проти України. Зокрема вони були спрямовані проти електромереж країни, що призводило до масових відключень електроенергії у 2015 та 2016 році. Цього разу експерти прогнозують, що кібератаки знову ж таки будуть спрямовані на виведення з ладу енергетичної системи та урядових ресурсів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь