Спецпроєкти

У Харкові поставили стоунхендж за 1,5 мільйона гривень. Мешканців це обурило


В одному з районів Харкова встановили стоунхендж, який є частиною проєкту «Скіфська спадщина». Проте мешканців міста обурила ця споруда.

Про це пише ВВС.

Подробиці

Проєкт «Скіфська спадщина» подав житель Харкова в програму «Бюджету участі». Це ініціатива, яка дозволяє громадянам міста подати власні ідеї для розвитку свого населеного пункту. Далі відбувається голосування інших мешканців міста, обрані проєкти отримують фінансування з бюджету місцевої влади.

В описі проєкту йшлося:

«У багатьох містах і регіонах нашої планети місцева влада для поліпшення якості життя місцевих мешканців, і залучення коштів туристів виробляють під виглядом реставрації, відновлення (а, часто починають нове будівництво по «старовинними кресленнями») древніх храмів, пам’ятників та інших «історичних» об’єктів. Греція, Італія, Мексика, Китай і інші активно просувають таку діяльність. У нашому випадку, ми пропонуємо возвести виставковий об’єкт, ділянку “музею під відкритим небом”, який буде «розповідати» городянам і гостям міста про давню славетну історію цого регіону. Цей проект повинен стати початком великої успішної і плідної діяльності з розвитку благоустрію міста, туристичної, культурної, історичної інфраструктури Харкова з позиції появи і розвитку нових міських визначних пам’яток».

Також автори проєкту заявили, що цей об’єкт відвідуватимуть близько 500 тисяч людей на рік. Але амбітні плани провалилися. Після встановлення об’єкту мешканці Харкова почали гучно обговорювати стоунхендж. Виявилося, що його зробили зі звичайних бетонних блоків, які коштують від майже 20 грн за одну штуку. Ці блоки поставили один на одного й поруч розмістили пару копій скіфських кам’яних споруд.

Вартість проєкту оцінили в 1 482 680 гривень.

«Звичайно ж в такому вигляді цю споруду не приймуть. Відповідно, ні про яку сплату теж немає мови – в цьому питанні позиція мера принципова. Гроші реалізатору проєкту не заплатять. Ігор Терехов (мер Харкова) переконаний, що в такому вигляді “бібліковському стоунхенджу” чи “скіфській спадщині” в Харкові місця немає», – написав у фейсбуці директор департаменту у справах інформації та зав’язків із громадськістю Харківської міської ради Юрій Сідоренко.

Ось такий вигляд мав проєкт артінсталяції «Скіфська спадщина»:

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь