Спецпроєкти

У США схвалили першу противірусну пігулку від COVID-19


Управління з контролю за продуктами і ліками дозволило випускати першу противірусну таблетку для лікування COVID-19.

Про це повідомляє The Verge.

Що сталося

Новий препарат називається Paxlovid. Ліки розробила компанія Pfizer. Відтак у США препарат дозволили для людей віком від 12 років і старше, які входять до групи високого ризику зараження COVID-19.

Таблетки Pfizer – це перші пероральні противірусні препарати, схвалені FDA, спеціально розроблені для боротьби з COVID-19. 

Пластинка має 30 таблеток, які потрібно приймати вдома впродовж п’яти днів. Таблетки Pfizer Paxlovid розглядаються як багатообіцяльні нові пероральні засоби, які можна приймати в разі появи симптомів удома, щоб запобігти госпіталізації та смерті від COVID-19. Дослідження показали, що Paxlovid знизив ризик госпіталізації та смерті на 89 відсотків для дорослих із COVID-19 із високим ризиком розвитку тяжкого захворювання, коли його вводили впродовж трьох днів після появи симптомів.

«На кожні 100 000 пацієнтів із COVID-19, які приймають таблетки, можна запобігти 1200 смертям та 6000 госпіталізаціям», – пояснює генеральний директор Pfizer Альберт Бурла.

Окрім цього, під час клінічних досліджень з’ясували, що препарат може бути ефективний проти «Омікрону» та «Дельти».

Альтернативний варіант

Окрім того, наразі у США розглядають ще один варіант пігулок. Він називається Молнупіравір. Розробила його фармацевтична компанія Merck. Утім, цей препарат вважається менш ефективним, ніж «Паксловід». Дослідження показало, що він знижує ризик госпіталізації та смерті від COVID-19 лише на 30 відсотків.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь