Спецпроєкти

Веселий Апокаліпсис: чому «Не дивіться вгору» найкращий фільм 2021 року


На стримінговому сервісі Netflix вийшла трагікомедія «Не дивіться вгору» скандального режисера Адама Мак-Кея, який любить показувати речі такими, якими вони є насправді. Розповідаємо в матеріалі, чому це найкращий фільм 2021 року.

Обережно, спойлери

Нам усім…

Режисер Адам Мак-Кей уміє наробити шуму. Останні його картини максимально правдиво та гостро викрили проблеми американської влади й не тільки. У 2016 році вийшла «Гра на пониження», яка докладно розповіла про причини кризи 2008 року. Фільм, хоча він і не був створений для пересічного глядача, зміг із документальною точністю розповісти про те, як увесь світ став жертвою фінансових махінацій. І те, яку економічну базу зміг дослідити Мак-Кей, тільки змушує аплодувати стоячи.

Далі ми побачили «Владу» про бюрократа Діка Чейні. Так ми дізналися, що президенти також бувають маріонетками «сірих кардиналів», для яких людські жертви та руйнування є основою фінансового добробуту.

Ось тепер Адам Мак-Кей порадував нас фантастичною трагікомедією «Не дивіться вгору». Сюжет її доволі простий. Двоє вчених – доктор Ренделл Мінді (Леонардо Ді Капріо) та астроном Кейт Діб’яскі (Дженніфер Лоренс) – спостерігають величезну комету, 5-10 км у діаметрі, яка через пів року знищить усе живе на Землі.

Як ви вважаєте, що потрібно робити людству в такій ситуації? Об’єднуватися в наднаціональні союзи й обдумувати плани порятунку людських життів? Чи, можливо, швидко організувати рятувальні місії? Чи створювати рятувальний корабель для заселення Марса? Ні. Всі будуть чекати катастрофу до останнього моменту, удаючи, що нічого поганого не відбувається, поки комета не зробить свою брудну справу.

Ніхто не почує науковців, які битимуть на сполох та кричатимуть з усіх можливих медіа про загрозу людству. Варто згадати нещодавній приклад – коронавірусну кризу. Китайські проблеми здавалися нам далекими, що вони до нас не дійдуть. Дехто вважав, що це все є фейком, що ЗМІ спеціально нагнітають паніку, як колись було з епідемією пташиного грипу. Всі забули про глобальний світ, у якому не тільки швидко поширюється інформація, але й віруси.

Для того, щоб науковці не розводили зайвої паніки, з них можна буде зробити медіазірок. Гроші, люди ніколи не забудуть про гроші та гарне життя.

Чи буде паніка на вулицях, коли люди дізнаються про кінець світу? Так, звичайно, перші декілька тижнів. Далі всі змиряться, забудуть про інфопривід або вигадають для нього продовження у вигляді флешмобів, активістських рухів і т. д. У результаті люди розділяться на два табори: одні повірять у комету, коли побачать її в небі, а інші закликатимуть «дивитися вниз», оскільки майбутнє – це «тут і зараз», це дорога, якою ми повинні рухатися тільки вперед. Немає часу для паніки.

Згадайте, як погроми в Нових Санжарах перетворилися на заперечення існування коронавірусу. Згадайте коронавірусні флешмоби, коли люди облизували сидіння унітазів та дверні ручки. Від паніки до «недоумства й відваги» лежить шлях у тиждень існування інфоприводу.

Підтримати рятівників світу зможуть народні зірки на феєричному шоу, оскільки вони, попри розпусту та гедоністичне життя, є моральними авторитетами нації.

А що будуть робити політики? Відповідь очевидна: піклуватися про рейтинг. Це найважливіше в той момент, коли зовсім скоро рейтинг нічого не буде вартий. Саме тому дорогоцінні години витрачатимуться на заперечення фактів, потім буде прийняття цих фактів, а далі – намагання швидко розв’язати проблему.

Кого відправлять на шатлі знищувати комету разом із ядерними ракетами? Звичайно, що героя Америки – полковника Бена Драска (Рон Перлман). Герой завжди має бути, коли він навіть не необхідний. Знову ж таки, рейтинги понад усе. Картинка має значення.

Швидко привести ядерний потенціал у боєздатність та підготувати до запуску шатл упродовж тижня – це єдині фантастичні моменти в цьому фільмі. Усе інше – чиста правда.

А що, якщо на кометі можна буде заробити? Без питань, на допомогу прийдуть корпорації. У «Не дивіться вгору» це корпорація Bash, якою керує жадібний і мізантропічний Пітер Ішервелл (харизматичний Марк Райленс). Його образ – це збірна солянка з Джеффа Безоса та Стіва Джобса. Ішервелл розробляє дронів, які добуватимуть із небесного тіла корисні копалини. Він говорить усім, що ось його штучний інтелект, його машини (яких він любить більше за людей, але менше за гроші) зможуть розв’язати всі питання. А якщо ні? Чи є запасний план? Абсурд, хіба може голова надтехнологічної корпорації помилятися?

Він створює застосунки для смартфонів, нові соціальні мережі, інтернет-магазини, які дарують людям щастя безмежного споживання. Про нього пишуть мотивувальні книжки. Він стає прикладом для сучасної молоді з усього світу. Просто потрібно читати дві книжки на день, і ти точно станеш мультимільйонером.

Але навіть корпорації допускають помилки, іноді фатальні.

Доктор Ренделл Мінді вважає, що весь цей безлад коїться через те, що люди на вершині соціальної піраміди – ідіоти. Нам демонструють президента Джейн Орлін (Меріл Стріп), яка потрапляє в секс-скандали (привіт, Дональд Трамп) та піклується про свій зовнішній вигляд більше, ніж про країну. Її син Джейсон Орлін (Джон Гілл) потрапив в адміністрацію завдяки мамці (привіт, Джо Байден). Він не може нормально зв’язати три слова та вважає, що прості робочі люди – це дієтологи, інфлюенсери та коучі.

Загалом «Не дивіться вгору» – це чудова соціально-політична сатира з чудовим зірковим кастом, чудовим саундтреком та чудовою операторською роботою. Певно, це найкращий страшний, але правдивий фільм 2021 року. Він підсумовує всі здобутки й програші людства. Агент Сміт мав рацію в «Матриці». Але нічого із цим не зробиш. Ми самі винуваті в тому, де та як живемо.

Вимкніть телевізор, соціальні мережі, телефони, викиньте сміття з дому та з голови. Проведіть Новий рік із тими, хто щодня допомагає вам не збожеволіти.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь