Спецпроєкти

Уперше космічному апарату вдалося майже торкнутися Сонця – як це можливо?


Американський космічний зонд Parker Solar Probe від NASA майже торкнувся Сонця і відібрав зразки магнітних полів.

Про це пише NASA.

Як це взагалі можливо?

Складно уявити, як вдалося зонду пройти крізь перші шари атмосфери Сонця, не згоріти та ще й узяти зразки… Але це справді сталося! У NASA заявляють, що ця місія відкрила нову віху в науці вивчення Сонця. Ми не можемо не погодитися.

Космічний зонд Parker Solar Probe пролетів верхні шари атмосфери Сонця, де температура може бути 500 тисяч градусів за Цельсієм. Космічному апарату вдалося взяти зразки магнітних полів зірки.

«Точно так само, як посадка на Місяць дозволила вченим зрозуміти, як він сформувався, дотик до речовини, з якої складається Сонце, допоможе науковцям розкрити важливу інформацію про нашу найближчу зірку та її вплив на Сонячну систему», – заявили в NASA.

Можна сказати, що зонд Parker Solar Probe фактично доторкнувся до Сонця, але оскільки зірка не має твердої поверхні, то це радше метафоричне пояснення. Наша зірка має перегріту атмосферу з матеріалу, який тримається купи завдяки магнітним силам та силі тяжіння.

Наразі зонд перебуває в цій нагрітій атмосфері, яку ще називають короною.

Що ще зрозуміли вчені завдяки цьому польоту?

28 квітня 2021 року, під час свого восьмого обльоту Сонця, Parker Solar Probe зіткнувся зі специфічними магнітними умовами та умовами часток на висоті 18,8 сонячних радіусів (близько 8,1 мільйона миль) над поверхнею Сонця. Вчені зрозуміли, що зонд перетнув Альфвена й нарешті увійшов в атмосферу Сонця.

«Ми цілком очікували, що рано чи пізно ми зіткнемося з короною принаймні на короткий час. І дуже цікаво, що ми вже досягли цього», – заявив заступник директора з технологій у BWX Technologies, Inc. та професор Мічиганського університету Джастін Каспер.

Досі дослідники не були впевнені, де саме лежить поверхня Альфвена, це неможливо було визначити через велику відстань від сонця під час досліджень.

Простіше кажучи, поверхня Альфвена – це точка, у якій гравітація та магнітні поля зірки надто слабкі, щоб утримати матеріал Сонця, тут атмосфера зірки закінчується та починається сонячний вітер.

Політ зонда також довів, що поверхня Альфвена не рівна й не є у формі гладкої кулі, а радше має шипи та западини.

Далі буде…

Дані, які будуть отримані, дозволять ученим зазирнути в галузь науки, яка є критичною для вивчення перенагрівання корони Сонця і розвиток сонячного вітру до надзвукової швидкості.

Такі вимірювання корони дозволять розуміти та прогнозувати екстремальні явища космічної погоди, які можуть порушити телекомунікацію та пошкодити супутники навколо Землі.

«Дуже приємно бачити, як наші передові технології досягають успіху в тому, щоб наблизити Parker Solar Probe до Сонця, ніж ми коли-небудь були, і мати можливість повернути таку дивовижну науку. Ми з нетерпінням чекаємо, що ще місія відкриє, коли зонд буде ще ближче до Сонця найближчими кількома роками», – сказав Джозеф Сміт, виконавчий директор програми Parker у штаб-квартирі NASA. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь