Спецпроєкти

Питання: чим відрізняються додаткова і бустерна дози вакцин проти COVID-19?


У МОЗ України пояснили, чим відрізняються додаткова і бустерна дози вакцин проти COVID-19.

Додаткова доза

Додаткова доза вакцини проти COVID-19 потрібна людям, у яких ослаблений імунітет через важкі хвороби. Критичною відмінністю, якщо порівнювати з бустерною, є ще й те, що третє щеплення роблять через 28 днів – 3 місяці після основного курсу.

Додаткова доза розрахована для того, щоб посилити захист у людей, у яких міг не сформуватися належний імунітет після двох доз через різні хвороби чи інші чинники.

COVID-19 у такому разі дійсний 270 днів після введення перших двох доз вакцини. Тобто додаткова доза не продовжує термін сертифіката.

Люди з послабленим імунітетом, які отримали додаткову дозу, можуть зробити бустерну дозу через три-шість місяців.

Бустерна доза

Бустерна доза розрахована на всіх повнолітніх людей, які отримали повний базовий курс щеплення. Її можна зробити лише через 6 місяців після другої дози вакцини проти COVID-19, і не раніше. Оптимальний термін, коли її можна зробити, – від 6 до 9 місяців після другої дози.

Бустерна доза посилює імунітет проти COVID-19, який із часом знижується. Особливо це важливо, адже з’являються нові штами вірусу.

Після введення бустерної дози COVID-сертифікат оновлюється і продовжується на наступні 270 днів.

Також ми пояснювали, кому, коли і де можна отримати бустерну дозу вакцини проти COVID-19. Якщо ви хвилюєтеся, чи безпечна бустерна доза, важливо знати, що в жовтні минулого року компанія Pfizer опублікувала дослідження за участю 10 000 учасників, у якому половина з них отримувала бустерну дозу, а половина – плацебо. У компанії не виявили нових побічних явищ, що означає, що це узгоджується з тим, що було помічено в попередніх дослідженнях.

Не спостерігалися випадки ускладнення міокардиту або перикардиту, запалення серцевого м’яза або зовнішньої оболонки серця.

Окрім того, CDC виявив, що реакції від третьої дози були дуже схожі на реакції після другої дози, а отже користь переважає будь-які ризики від прийому бустерної дози Pfizer або Moderna.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь