Спецпроєкти

Дедлайни більше не лякатимуть: як перестати вічно відволікатися і почати здавати роботу вчасно


Прокрастинація – це непогано, та не коли дедлайни вже палають або ж ви вже тижнями / місяцями відкладаєте справи на потім та картаєте себе за нульову мотивацію. Пояснюємо, як боротися зі звичкою казати собі «зроблю все потім» і встигати все (або майже все).

Серіалам й алкоголю на ніч – до побачення

Як і жирній їжі о другій ночі, що поєднується з переглядом чужих сторіз. Можливо, ви належите до того відсотка людей, у яких дійсно збиті циркадні ритми – а, може, ви просто зіпсували режим, і шкідливі звички в пригоді не стають. 

Тож спробуєте не кривитися з фразою «скільки можна про цей режим», а хоча б тиждень лягати раніше й почати потроху відмовлятися від пива / вина / смаженої картопельки перед сном. Коли просинаєтеся не зім’ятим/-ою і без мрій про додаткові години сну, працювати стає куди легше.

Закривайте месенджери під час роботи

І відкладайте телефон. Ця порада не підійде, якщо ваша робота безпосередньо пов’язана із соцмережами. В інших випадках – чому б не провести такий експеримент?

Якщо ви колись відслідкуєте, яку кількість часу витрачаєте на відповіді друзям і переглядання мемчиків протягом робочого дня, зрозумієте, чому так довго не можете закінчити просте завдання. Соцмережі дійсно відволікають – тож краще виділяйте на них окремий час. Зам’ютьте чати, які можуть почекати, і залиште ввімкненими тільки повідомлення від найближчих людей. Це допоможе зосередитися і не марнувати робочий час – тож можете закінчити справи раніше та присвятити весь вечір тому, що справді любите.

Почніть зі справ, які займають мало часу

Необов’язково послуговуватися методом двох хвилин (виконання завдань, на які реально вистачить 120 секунд). Цей час можна збільшити залежно від того, наскільки ви здатні сконцентруватися. 

Наприклад, ви точно знаєте, що розгрібання робочої пошти займає від 20 до 40 хвилин. А також знаєте, що це відносно просте для вас завдання. Тож вранці, коли найчастіше хочеться прокрастинувати, можете почати саме із цього – щоб увійти в робочий ритм і згодом перейти до складніших справ, які займають триваліший проміжок часу.

Позбудьтеся звички відволікатися 

Ні-ні, не закликаємо забути про перерви між завданнями, без яких мозок просто вибухне. Маємо на увазі ті самі моменти, коли ви тільки-но почали робити колаж для обкладинки й раптово вирішили відскочити на каву / перекур. Або складання робочого звіту перервали ті ж соцмережі, про які вже писали вище.

Привчіться збільшувати час між перервами – це допоможе краще сконцентруватися на роботі. Оцініть, що завдання можна закінчити, наприклад, за годину-півтори, і заплануйте не відволікатися до закінчення. Після цього можна винагородити себе смачним капучино з макароном з улюбленої кав’ярні біля офісу – адже ви цього заслуговуєте.

Відслідкуйте, що заважає вам найбільше

Ви й не помічали, що улюблена музика насправді заважає вам сконцентруватися, бо ви починаєте підспівувати або тягнетеся передивитися кліпи на YouTube. Або ж працювати вдома некомфортно, бо всюди розкидані речі та немитий посуд, й одразу тягне робити генеральне прибирання.

Чинників, що відволікають, може бути безліч, і позбутися всіх ви навряд зможете. Та поставитися до робочого процесу усвідомленіше й трохи перебудувати звички вам точно до снаги. Тож приберіть кімнату заздалегідь, увімкніть музику, яку можна слухати фоном (або взагалі нічого не вмикайте), і доробіть справу до того, як вам почне писати замовник/-ця із запитаннями, коли все буде готовим.

Уявити себе в приємній атмосфері

Цей метод скоріше разовий, ніж постійний – та спробувати варто. Отже, над вами нависає завдання, яке ви ненавидите, але уникнути його ніяк. Змиріться, що вам доведеться покінчити з ним, і приступайте. 

А під час виконання згадайте, у якій атмосфері вам було / буває ну дууууже затишно: сімейні посиденьки, чіл на пляжі або ж туса в шалаші в дитинстві. Спробуйте уявити себе в цій атмосфері прямо тут і прямо зараз, згадати, що саме ви відчуваєте, і перенести ці приємні відчуття на нинішню ситуацію. Це може бути трохи складно спочатку – та якщо ви зосередитеся й у вас все вийде, виконання ненависного завдання стане набагато легшим.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь