Спецпроєкти

Людині вперше пересадили серце генномодифікованої свині


Учені з Медичного центру Університету Мериленду успішно пересадили людині серце генномодифікованої свині.

Про це пише The New York Times.

Що про це відомо?

Серце генномодифікованої свині пересадили 57-річному пацієнту Девіду Беннету. Чоловіку потрібно було нове серце, але йому відмовили в пересадці від іншої людини через тяжкість хвороби. Тому Девід погодився на експеримент.

«Для мене вибір був між смертю та цією пересадкою. Я розумію, що подальша моя доля абсолютно невідома, але для мене це останній шанс», – заявив Девід Беннет перед операцією.

Серце свині надала американська компанія Revivicor. Тварина пройшла декілька видів модифікації, їй також додали шість людських генів, щоби серце добре прижилося в тілі пацієнта.

Перші критичні 48 годин стан Девіда не погіршився. Він усе ще під’єднаний до апарату штучного кровообігу, але серце генномодифікованої свині вже почало виконувати свої функції. Наразі лікарі стежать за пацієнтом, щоб організм не відкинув це серце.

Девід Беннет почувається зараз добре.

Операція відбулася завдяки багаторічним дослідженням цієї теми. Хірурги, які взялися за експериментальну операцію, сподіваються, що їхній успіх допоможе врятувати життя безлічі людей у всьому світі.

За словами одного з хірургів Бартлі Гріффіта, операція покликана «наблизити розв’язання кризи з нестачею донорських органів». 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь