Спецпроєкти

Рада Європи ухвалила нові рекомендації щодо подорожей: дивитимуться на ковід-статус туристів


25 січня Рада Європи ухвалила нові рекомендації щодо подорожей в умовах пандемії. Пропонують звертати увагу на ковід-статус туристів, а не з яких регіонів вони прибули.

Про це йдеться у звіті Ради Європи.

Що змінилося?

Нові правила передбачають антикоронавірусні заходи на підставі ковід-статусу подорожніх. Водночас ці рекомендації не стосуються туристів, що приїжджають із країн, де рівень поширення COVID-19 дуже високий.

Нові правила набудуть чинності 1 лютого. Передбачено, що у країни ЄС пускатимуть туристів із цифровими ковід-сертифікатами, що видають людям, які:

  • пройшли повний курс щеплення препаратами, схваленими Європейським агентством лікарських засобів;
  • отримали бустерну дозу такої вакцини;
  • перехворіли на COVID-19, і з дати першого позитивного тесту минуло не більш як 180 днів;
  • здали негативний ПЛР-тест не більше ніж за 72 години до поїздки або негативний експрес-тест на антиген не більше ніж за 24 години.

Туристи із цифровим ковід-сертифікатом звільняються від додаткових обмежень після приїзду в одну з країн ЄС. Подорожні, що не мають ковід-сертифікату, повинні здати тест на коронавірус за 24 години перед або протягом 24 годин після прибуття.

Вимоги не стосуються дітей до 12 років та мандрівників «з особливо важливою функцією чи потребою».

«Це означає, що сертифікат про щеплення проти коронавірусу, результат тесту чи перенесену хворобу, засвідчений європейським цифровим ковід-сертифікатом, має бути ключовим чинником. Індивідуальний підхід суттєво спростить чинні правила й надасть мандрівникам більше ясності та визначеності», – зазначають у Раді ЄС.

Рекомендації переглядатимуть, якщо з’являтимуться нові тривожні штами.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь