Спецпроєкти

Робот уперше провів складну операцію без участі людини


У США робот STAR уперше провів складну операцію без участі людини.

Про це пише Science Robotics.

Що відомо про операцію?

В Університеті Джонса Хопкінса у США розробили робота STAR для проведення операцій на м’яких тканинах. Він оснащений хірургічними інструментами та системою контролю, що дозволяє лікарям коригувати його дії в реальному часі.

Нещодавно робот STAR уперше прооперував свиню без хірургів. Він успішно виконав лапароскопічну операцію, тобто тут роблять маленький надріз і проводять операцію через невелику дірку.

Такий вид операції найчастіше проводять на органах усередині черевної чи тазової порожнини.

Робот здійснив хірургічне втручання для відновлення цілісності кишківника, яка була порушена через видалення його частини або цілком. Лікар, або в нашому випадку робот, утворив обхідний шлях для харчових мас шляхом зшивання двох частин кишківника.

Така операція вважається складною і потребує точності. Хірург повинен не лише вдало провести операцію, але й виконати якісний шов, щоб вміст кишківника не проникав у черевну порожнину.

Операцію робота STAR фахівці оцінили та заявили, що під час операції він діяв послідовніше, ніж більшість лікарів.

Професійні перспективи в робота також є. Його творці заявляють, що STAR зможе замінити асистентів хірурга або проводити екстрені операції, наприклад у кареті швидкої допомоги дорогою до лікарні.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь