Спецпроєкти

Сайт «Цитруса» не працює: розповідаємо, що відбувається


12 січня стало відомо, що сайт торговельної мережі «Цитрус» не працює. Це сталося через кілька днів після того, як Господарський суд Києва заборонив групі компаній користуватися низкою торговельних марок, включно із «Цитрус» та доменним іменем citrus.ua.

Ми розповідаємо все, що відомо про цю справу та що думають про цю ситуацію представники мережі «Цитрус».

Рішення суду

30 грудня 2021 року було подано позов від «Е-Тікетс Сервіс Україна», згідно з яким позивач просить суд заборонити ТОВ «ЗТ-Інвест» (група компаній «Цитрус») використання торгових марок «Цитрус». Рішення Господарський суд Києва ухвалив 4 січня. Він заборонив:

  • будь-які операції з товарними знаками «ЦИТРУС дискаунт», «CITRUS discount», «ЦИТРУС», «CITRUS», «ЦИТРУС гаджети та аксесуари», «eton», «like.bike», «AIR MUSIC» та «L.А.Р.Т.І.»;
  • до набрання законної сили рішенням суду «Укрпатенту» не дозволено вносити будь-які зміни до Державного реєстру на зазначені торговельні марки;
  • будь-які дії із сайтом до вирішення спору;
  • також суд зобов’язав хостингову компанію «Інтернет Інвест» встановити в Реєстрі доменних імен режими сliеntHold та serverHold для доменного імені citrus.ua.

Відповідь представників «Цитруса»

«Торгова марка, яку Геннадій Корбан прикріпив до своєї публікації, не є спірною і належить зовсім іншій компанії на законних підставах, а рішення суду не вплине на роботу компанії», – заявили представники «Цитруса».

Вони вже подали документи на оскарження рішення суду, яке вони вважають неправомірним. Ось головні пункти заяви представників компанії:

  • компанія, на яку було подано цей позов, не входить до групи компаній «Цитрус»;
  • група компаній «Цитрус» не використовує торгові марки, які фігурують у вищезазначеному позові;
  • відповідача не було повідомлено про розгляд справи, не було на засіданні та не було можливості донести судді позицію другої сторони.

Також поки що в «Цитрусі» не ототожнили припинення роботи сайту з рішенням суду. В офіційному телеграм-каналі заявили, що на сайт здійснюються незаконні хакерські атаки, тому можуть бути тимчасові проблеми з його роботою. І прикріпили резервний сайт.

Передісторія

У березні 2021 року 50% акцій компанії «Цитрус» (частку 50% у юрособі «ЗТ-ІНВЕСТ») придбав бізнесмен Геннадій Корбан. Але другий співвласник Григорій Топал заявив, що не визнає законність цієї угоди, та оскаржив це рішення в суді.

Отже, за рішенням суду Геннадій Корбан не є власником 50% частки ЗТ-Інвесту.

«Зокрема, що відчуження ОСОБА_2 своєї частки у статутному капіталі ТОВ „ЗТ-ІНВЕСТ“ на користь ОСОБА_3 відбулось з порушенням встановленої законодавством та Статутом процедури повідомлення позивача, як іншого учасника товариства, про намір відчуження своєї частки в статутному капіталі, відповідно, без згоди позивача на таке відчуження. У відзиві на позовну заяву ОСОБА_3 зазначив, що надана позивачем до позовної заяви копія оскаржуваного акту приймання-передачі не може вважатись достовірним доказом через відсутність належного процесу його отримання та завірення копії державним реєстратором», – ідеться в рішенні суду.

Геннадій Корбан подав апеляцію, але програв її 22 грудня 2021 року. Також у червні 2021 року Геннадій Корбан заявив, що його фахівці знайшли порушення в діяльності групи компаній «Цитрус», зокрема оптимізацію податків та «сіре» розмитнення.

Що далі?

Представники «Цитруса» заявляють, що компанія ніколи не була Акціонерним товариством.

«Торгова марка, яку громадянин Корбан прикріпив до свого посту, не є спірною і належить зовсім іншій компанії на законних підставах», – додали в «Цитрусі».

Наразі вже подано необхідні процесуальні документи для оскарження рішення Господарського суду Києва від 4 січня 2022 року. На незаконні дії виконавців подано скарги до правоохоронних органів, а також до Міністерства юстиції України.


Ми посилаємося на позицію представників «Цитруса», описану в пресрелізі, який надіслано на пошту нашого видання.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь