Спецпроєкти

Точність 96%: учені створили нейромережу, яка відгадує художників


Учені розробили нейромережу, яка здатна визначати унікальні способи нанесення фарби на полотно, характерні для різних художників.

Про це повідомляє The Art Newspaper.

Деталі

Учені розробили штучний інтелект, який здатний просканувати зображення розміром лише пів міліметра та вказати ім’я художника з точністю до 96%.

«Ми виявили, що навіть на рівні щетини пензля вдається встановити авторство роботи досить успішно. Щиро кажучи, ми не усвідомлюємо цього до кінця. Фарба, що сходить із єдиної щетинки, говорить про те, що ми називаємо ненавмисним стилем художника, – думка про це просто приголомшує», – зазначає професор Кеннет Сінгер.

Як відбулося дослідження

Схожі дослідження проводять уже давно. Утім, раніше для цього використовували полотна у високій якості. У новому дослідженні залучили фрагменти полотна та аналіз мазків як своєрідного відбитка пальця художника.

Для експерименту використали роботи студентів Клівлендського інституту мистецтв. Їм доручили намалювати копії фотографії латаття. Згодом полотна оцифрували та розділили на крихітні фрагменти (пів міліметра) для тривимірного сканування.

Окрім того, науковці змогли провести тести на картині Ель Греко «Портрет Хуана Пардо де Тавера», яка раніше була серйозно пошкоджена та ретельно відреставрована.

Особливості

Нейромережа може справитись із полотном навіть якщо воно має двох авторів. Технологія дозволить визначити, який фрагмент полотна створив кожен із художників, а також допоможе відрізнити справжні твори від підробок.

Зараз команда вчених підбирає нові твори для наступних досліджень.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь