Спецпроєкти

У ВР зареєстрували законопроєкт, який збільшить ринок української книги втричі


Депутати зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт, який передбачає збільшення ринку українського книговидання втричі за наступні п’ять років.

Більше про законопроєкт №6287.

Що передбачає законопроєкт?

Законопроєкт передбачає розвиток ринку на збільшення української книги втричі за наступні п’ять років. У пояснювальній записці йдеться про те, що книжкова індустрія в Україні переживає не найкращі часи.

«Ринок книги в Україні – дуже невеликий як на 40-мільйонну країну. Якщо німець купує в середньому 5,5 книги на рік, поляк – 2,5 книги, то в Україні цей показник становив лише 0,57 книги до початку пандемії ковіду, після чого ще більше впав», – ідеться в пояснювальній записці.

Законопроєкт пропонує внести зміни до законів «Про видавничу справу» і «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні». Зокрема запропоновано:

  • запровадити державні субсидії для оплати оренди приміщення для книгарень у розмірі 20% від доходів магазину. Депутати порахували, що це обійдеться державі від 52 до 86 мільйонів гривень;
  • видавати книжкові сертифікати для дітей, один раз – після народження, другий раз – у 14 років, на суму 700+ гривень. Це обійдеться державі у 470-480 мільйонів гривень.

На сертифікати можна буде купити книжки лише українською мовою у книгарнях, які продають лише українські книжки.

У першому читанні депутати схвалили законопроєкт.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь