Спецпроєкти

Ілон Маск показав механізовану «руку», яка ловитиме ракети після їх повернення з орбіти


Засновник компанії SpaceX продемонстрував, як за допомогою маніпулятора «Мехазілла» встановлюють найбільший у світі ракетний носій – Starship/Super Heavy. Потім конструкція ловитиме ракети, що повертаються з космосу.

Відео з тестуванням «Мехазілли» Маск опублікував у своєму твіттері. 

Як працює «Мехазілла»

«Мехазілла» – надважка роботизована 140-метрова вежа. За задумом інженерів, під час приземлення ракета повинна знизити швидкість настільки, щоб зачепитися за спеціальну стрілу на вежі, що зовні нагадує механізовану руку. 

Сьогодні ракети вертикально сідають лише на плавучі платформи. Натомість Ілон Маск вважає, що в майбутньому ступені почнуть ловити лише за допомогою нової вежі. Це має допомогти суттєво скоротити інтервали між запусками, у найкращому разі навіть до однієї години. 

Зараз «Мехазілла» розташована на території космодрому Starbase у штаті Техас.

Про ракету Starship, яку ловитиме механізована «рука» Маска

Система космічного запуску висотою у 120 метрів є найбільшим ракетним носієм в історії. Перший ступінь ракети називається Super Heavy. Він призначений для виведення на орбіту другого ступеня, що водночас є і космічним кораблем зі спільною з ракетою назвою Starship. 

До призначень космічного корабля входять колонізація Марса, транспортування на Місяць, включно з туристичними місіями, запуски на орбіту та міжконтинентальні перевезення на Землі.

Презентація другого ступеня ракети відбулася у вересні 2019 року в Техасі. Перший орбітальний політ Starship запланований уже на березень цього року.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь