Спецпроєкти

Компанія Цукерберга Meta втратила 200 мільярдів доларів за ніч – пояснюємо чому


За одну ніч компанія Марка Цукерберга Meta втратила 200 мільярдів доларів в акціях технологічного гіганта.

Про це пише Financial Times.

Що передувало падінню акцій?

Напередодні компанія Meta опублікувала річний фінансовий звіт. У звіті зокрема йдеться про те, що:

  1. кількість активних користувачів соцмережі Facebook у грудні 2021 року зросла лише на 4% за рік до 2,9 млрд осіб. А щоденних активних користувачів за грудень стало на 5% більше до 1,93 млрд доларів;
  2. це вперше в історії компанії кількість активних користувачів Facebook за підсумками кварталу не зросла. Таку статистику пояснили високою конкретністю та популярністю відеоплатформ із короткими роликами;
  3. у четвертому кварталі Meta отримала операційний збиток у 3,3 млрд доларів у підрозділі Reality Labs, що працює над розвитком метавсесвіту. Загалом збиток цього підрозділу за рік дорівнює понад 10 млрд доларів. До речі, це перший звіт компанії про фінансові обіги в Reality Labs;
  4. фінансові показники компанії виявилися не поганими, але й не приголомшливими. Чистий прибуток зріс на 35%, до 39,4 млрд доларів, виторг – на 37%, до 117,9 млрд доларів, а розбавлений чистий прибуток на акцію збільшився до $13,77 з $10,09 роком раніше.

Meta також поділилася прогнозом на 2022 рік. У І кварталі цього року компанія очікує, що виторг зросте на 3–11% – до 27–29 млрд доларів.

Проте фінансовий звіт за 2021 рік не сподобався аналітикам та інвесторам.

Що відбулося з акціями Meta за останню ніч?

На думку видання Financial Times, опублікований фінансовий звіт компанії Meta не сподобався інвесторам та аналітикам. Через це за ніч акції компанії Цукерберга впали на понад 20%, що скоротило ринкову вартість Meta на 200 млрд доларів.

Хронологія була приблизно така:

  • на момент закриття біржі в середу другого лютого акції компанії подорожчали на 1,25%, до 323 доларів;
  • але опублікований після закриття біржі фінансовий звіт Meta спричинив падіння до 244 доларів.

Як зазначає Bloomberg, з такою кількістю негараздів одночасно Meta стикається вперше. Оскільки водночас відбулося кількість речей:

  • уповільнення зростання кількості нових користувачів;
  • конкуренція для Facebook через популярність відеоплатформ із короткими роликами. Всі ми розуміємо, що йдеться про Tik Tok;
  • зниження доходів від реклами.

У Bloomberg цю ситуацією називають однією з найбільших обвалів за всю історію компанії. Статки Марка Цукерберга після падіння цін на акції Meta скоротилися на 24 млрд доларів.

Дещо про наслідки

Як пише CNBC, дохід Facebook у першому кварталі становитиме від 27 до 29 мільярдів доларів, водночас аналітики очікували, що обсяг продажів буде 30,15 мільярда доларів. Це означатиме зростання доходу лише від 3% до 11%, якщо порівнювати з минулим роком.

У Facebook заявили, що на його фінансові показники впливає сукупність факторів:

  • зміни конфіденційності в iOS Apple;
  • макроекономічні проблеми;
  • інфляція;
  • проблеми ланцюга постачань, які впливають на бюджети рекламодавців.
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Теги:
Ми в Телеграмі
підписуйтесь