Спецпроєкти

До великих перспектив та можливостей: як опанувати нову професію


Проект за підтримки бренду glo™

glo™ призначений для повнолітніх споживачів тютюну чи нікотину

Опанувати нову професію зараз легше, ніж будь-коли: є безліч варіантів, зокрема освітніх курсів, лекцій і стажувань. Та з чого почати? Як зрозуміти, що нова професія підійде саме тобі? Чи можуть курси замінити повноцінну вищу освіту? Де потім шукати роботу і чи є гарантія, що візьмуть без досвіду?

Про зміну професії, навчання, поєднання з основною роботою і перші співбесіди ми поговорили з Анною Мазур – засновницею кар’єрного порталу Happy Monday.

Це перша стаття з серії корисного для українців спецпроєкту за підтримки бренду glo™, в якому bit.ua випускатиме матеріали, що підтримуватимуть жителів України в непрості часи і допомагатимуть адаптуватися до нових реалій.

Чому люди найчастіше зважуються на зміну професії? 

У кожного свої причини. Це може бути досягнення професійної «стелі»: тобі нудно і нічого не мотивує рухатись далі. Може бути особиста психологічна зрілість: нарешті наважуєшся займатися тим, що подобається.

Зміна професії також буває вимушеною: зараз багато людей змушені це робити через війну, бо в поточній сфері немає можливостей або вони сильно обмежені. 

Та важливо розуміти: зміна професії сьогодні — це нормально. Аналітики кажуть, що в майбутньому люди взагалі будуть змінювати 10 професій за життя.

Як зрозуміти, що точно варто спробувати себе в чомусь іншому?

Є багато ознак, що варто почати нову професійну подорож і вам не підходить те, чим ви займаєтесь. Не хочеться прокидатися, дратують обов’язки, не любите говорити про роботу та не цікавитесь профільними новинами, не готові викладатись на 100% і не бачите для себе майбутнього в цій професії…

Але всі ці ознаки можуть також свідчити про стрес, втому чи вигорання. Тому найперше, що я порадила б – взяти паузу, відпочити. Відновлення – від банального виспатись до тривалого відпочинку – здатне повернути втрачений інтерес і задоволення. 

Та 100% задоволення не буде ніколи, це утопія. Раджу застосувати видозмінений принцип Парето: якщо 80% робочих обов’язків дарують задоволення, а 20% трохи дратують – ви на своєму місці. Якщо задоволені менш ніж на 80% і не допомагає якісний відпочинок – варто задуматись про зміну професії.

Наскільки ефективними будуть тести на профорієнтацію, якщо хочеться змінити професію, та не зрозуміло, на яку саме? 

Можна сподіватись, що тест на профорієнтацію визначить для вас ідеальне заняття за годину, але, на жаль, це так не працює. Якщо хочете змінити професію усвідомлено, вам необхідно присвятити деякий час знайомству з собою. 

Ви маєте розуміти, хто ви як фахівець/-чиня, які ваші сильні та слабкі сторони, чого ви хочете від кар’єри та які плани маєте. Інакше ризикуєте постійно змінювати роботу, ніде не почуваючись на своєму місці.

Профорієнтаційний тест — корисний інструмент для самопізнання. Звісно, якщо мова про тести, розроблені психологами, а не ті, що визначають професію за аватаркою в соціальних мережах. Хороший профорієнтаційний тест виявляє сильні та слабкі сторони, цінності й фактори мотивації, на основі чого пропонує перелік найбільш слушних професій. Але його в жодному випадку не варто сприймати як керівництво до дії, ігноруючи власні бажання й потреби. 

Бажана професія обрана. Що далі? Де шукати класні курси (і як відрізнити їх від неефективних), скільки часу виділяти щодня на підготовку?

Потрібно зрозуміти, чого вам бракує. Проаналізуйте відповідні вакансії та випишіть повторювані навички й компетенції. Можете розпитати знайомих, які працюють за цією спеціальністю, що, на їхню думку, важливо знати та вміти.

Проведіть інвентаризацію власного досвіду, щоб зрозуміти, що вже вмієте, а чого потрібно навчитися. На основі цього складіть план розвитку та виберіть корисні інструменти. Це не обов’язково мають бути курси: можна опанувати знання самостійно або під керівництвом ментора. Чи взагалі вибрати шлях навчання через практику. Все залежить від спеціальності та «розриву» між наявними та потрібними знаннями. 

При виборі звертайте увагу насамперед на таке:

  • автор/-ка програми має бути визнаним/-ою експертом/-ою у своїй галузі та мати відповідний досвід і репутацію;
  • програма має бути сучасною, розкривати максимальну кількість потрібних вам питань, передбачати не лише теорію, а й практику – від розбору реальних кейсів до роботи над завданнями. 

Скільки часу виділяти на підготовку – питання індивідуальне. В опануванні нового важлива не кількість присвяченого часу, а регулярність навчання: краще займатись щодня по пів години, ніж цілий день, але раз на два тижні. Не менш важливо оперативно конвертувати теоретичні знання в практичні навички, інакше буде мало користі. 

Наскільки вірогідно опанувати нову професію, якщо паралельно працюєш плюс зайнятий/-а домашніми справами або ж, наприклад, вчиш іншу мову?

Я прихильниця такого підходу, коли задля зміни професії опановуєш нове заняття паралельно роботі. Це дозволяє уникнути ситуації, коли ви ще не готові вдосталь заробляти новою діяльністю, а гроші вже скінчилися, бо ви ніде не працюєте. Тому перші кроки в професії можна поєднувати з іншими заняттями, було б бажання.

Навчатися можна у вільний від роботи час: ввечері чи на вихідних. Якщо здається, що вільного часу взагалі немає, варто переглянути пріоритети: якщо справді хочете опанувати нову професію, якісь поточні справи варто делегувати чи відтермінувати.

Конкретні практичні кроки в професії можна поєднати з іншими активностями. Наприклад, присвячувати кілька годин на тиждень професійному волонтерству, стажуванню чи фрилансу – це небагато, але достатньо, аби зрозуміти, чи підходить вам нова професія, напрацювати важливі навички й отримати перший досвід.

За який час можна опанувати нову професію, щоб працевлаштуватися? 

Це максимально індивідуально. Все залежить від власної швидкості навчання й адаптації до нового, наявності правильних людей і можливостей навколо, підтримки близьких і ще тисячі факторів. Та важливо не обманювати себе думками про легкий і короткий шлях, бо це призведе тільки до розчарування. 

Зміна професії займає час. З мого особистого досвіду та людей з мого оточення – це пів року, якщо йдеться про сучасну цифрову професію. Якщо ваша мрія стати хірургом, знадобляться 6+ років повноцінного навчання. Це теж можливо: мені зустрічалися неймовірні люди, які після 40 років вступали в медичний університет, щоб здійснити свою мрію. Що раніше ви почнете рух у напрямі бажаної професії, то швидше там опинитесь.

Що робити, якщо під час навчання розумієш, що, здається, це не твоє? Чи варто кидати одразу, якщо здається, що нічого не виходить?

Найімовірніше, таке траплятиметься, чим би ви не починали займатись. Потроху опановуючи нову справу, ми стаємо менш упевненими в собі, доки не потрапляємо в так звану «долину смерті» – стан, коли нам здається, що ми нездатні просунутись уперед. Тож тоді важливо спитати себе, чи вам взагалі цікаво, чи подобається те, що ви робите. Якщо так – дайте собі шанс спробувати ще раз, пройти ще трохи вперед і перевірити, на що ви здатні.

Згодом ситуація покращиться: ми почнемо потроху досягати в новій справі успіхів і наша впевненість у собі зросте. Обираючи справу до душі, варто шукати не те, що буде відразу вдаватися, а те, чим ви готові займатися попри труднощі.

Щоранку ми прокидаємось з різним настроєм – і іноді виникають сумніви щодо роботи. Та ці сумніви легко побороти, якщо продовжувати йти вперед і помічати власні успіхи.

А щодо настрою – круто, коли є можливість кастомізувати речі та гаджети під власний вайб! У новій колекції glo hyper+ UNIQ – 19 кольорів бічних панелей, які можна комбінувати на свій смак – наприклад, зробити синьо-жовтий пристрій. Трендові кольори є символом рішучості – щоб ви не забували, як важливо не здаватися на шляху до мрії.

Що робити, якщо професія мрії не входить до переліку, а матеріальне питання стоїть дуже гостро? Чи варто ламати свої інтереси заради роботи?

Улюблена справа має забезпечувати не тільки задоволення та реалізацію, але й рівень доходу, який відповідає вашим потребам. 

Робота мрії має багато складових, і гідна оплата – така ж важлива, як і решта. Тож якщо вам подобається плести з бісеру, але це не приносить грошей, така діяльність – ваше хобі, а не робота.

Щоб перетворити хобі на роботу, потрібно знайти під нього ринкову нішу: проаналізувати, на що є попит та чи можете ви якимось чином його задовольнити. Подумайте, що саме вам подобається в плетінні з бісеру. Можливо, це кропітка сфокусована робота чи естетика фінального виробу. Спробуйте реалізувати цей інтерес в іншій ніші, яка зможе забезпечити вам зокрема і фінансову винагороду. 

Ламати себе не варто, але варто розуміти ринок і намагатися максимально підлаштувати свої бажання та можливості під його потреби. 

На жаль, в умовах війни не завжди вдається робити все «як за підручником». Для усвідомленого й результативного пошуку себе й опанування нової професії потрібні ресурси, яких зараз може не бути. Тож якщо матеріальне питання стоїть для вас дуже гостро, варто поставити кар’єрні прагнення на паузу й натомість зосередитися на роботі, яка забезпечить вам стабільний дохід. І тільки переконавшись, що можете закрити свої базові потреби, повертайтеся до зміни професії та шукайте роботу, яка буде подобатись і давати гідний заробіток.  

Які професії зараз найзатребуваніші на ринку праці? 

Під час повномасштабної війни продовжують функціонувати та наймати працівників здебільшого галузі, пов’язані з ключовими процесами життєзабезпечення – торгівля, транспорт і логістика, фармацевтика, робочі спеціальності. Виняток – сфера IT. Ця індустрія зберегла можливість розвитку завдяки налагодженим процесам віддаленої роботи та наявності іноземних клієнтів.

До чого готуватися на перших співбесідах, коли пройшов/-ла курси? Як не переживати через відмову?

Варто готуватися, що роботодавці можуть з обережністю ставитися до світчерів (тих, хто змінює професію). 

По-перше, вони не впевнені у вашій мотивації: якщо ви змінили професію раз, що заважає вам зробити це вдруге ще до закінчення випробувального терміну? 

По-друге, роботодавці люблять кандидатів із досвідом: його наявність є найкращим доказом ваших умінь, адже вірити на слово доволі ризиковано. 

Аби роботодавець розумів, що для вас нова професія – свідомий вибір, а не примха, розкажіть, який шлях ви пройшли до неї. Якою була ваша мотивація, чого ви встигли навчитися та скільки доклали до цього зусиль, яким бачите розвиток у професії. Покажіть, що ви вже зробили конкретні кроки в новій роботі – це якраз питання першого досвіду.

Перший досвід таки варто отримати. Я розумію, що це замкнене коло: як отримати досвід, якщо без нього нікуди не беруть? Але мова не про роботу як таку, а радше про всі можливості, коли ви могли проявити необхідні для нової професії навички. Це додаткові проєкти на старій роботі, стажування, волонтерство, фриланс, фахова допомога друзям. 

Навіть якщо ви самі придумували собі завдання і виконували їх для портфоліо — це теж досвід. Важить усе, що може показати вашу експертність. І не забудьте пригадати, який досвід з минулої роботи може стати вам у пригоді на новій.   

Відмови можливі навіть за ретельної підготовки. Не впевнена, що можу переконати через них не переживати: зрештою, чутливість до відмов – річ індивідуальна. Але точно можу порадити сприймати кожне інтерв’ю як урок із проходження самих співбесід і як професійний урок. 

Якщо вам відмовили, попросіть рекрутера чи ейчара поділитися причинами: чого вам бракує, що варто підтягнути для цієї посади тощо. Використайте цей зворотний зв’язок, аби стати кращим спеціалістом. 

Підсумки – головні поради всім, хто вирішив змінити професію

Не робіть різких рухів. У воєнні часи це особливо важливо. Якщо зараз маєте роботу, але прагнете змін, не поспішайте звільнятися, щоб не опинитися без доходу в непростий час. 

Поступово готуйте плацдарм для переходу: обирайте та тестуйте професію, навчайтеся, отримуйте перший досвід. Якщо ви твердо вирішили звільнитися, переконайтеся, що маєте фінансову «подушку безпеки» щонайменше на пів року.   

Будьте готові приділити час змінам. Це стосується й усвідомленого вибору професії, і навчання, і пошуку роботи за новою спеціальністю. Це все не робиться за тиждень. Пошук себе в професії — теж робота, що потребує зусиль, спеціальних інструментів, часу й готовності рефлексувати. 

У випадку втрати роботи (що під час війни не рідкість) та відсутності заощаджень пошуки себе можуть почекати, поки ви знову не станете на ноги.

Отримайте перший досвід. Це суттєво підвищить шанси знайти роботу за новою спеціальністю. Хай це буде волонтерство, стажування, власний мініпроєкт, проєктна робота, фриланс чи додаткові обов’язки на поточній роботі. Але обов’язково додайте пункт про перший досвід до плану свого розвитку відразу після опанування нової професії. 

Бренд glo™ і редакція bit.ua бажають успіхів на шляху до нової професії. Ми віримо, що у вас все вийде – і робочі будні сповняться гарним настроєм!

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram