Спецпроєкти

Кліматичні активісти облили чорною фарбою картину Густава Клімта «Смерть і життя»


Кліматичні активісти, які є прибічниками руху «Останнє покоління», облили чорною фарбою картину Густава Клімта «Смерть і життя». Фото та відео інциденту опублікувало у твітері австрійське відділення «Останнього покоління».

Акція відбулася у день св. Леопольда, коли вхід до музею був безкоштовним – спонсором заходу виступила австрійська нафтогазова компанія OMV. Сумки на вході потрібно було здавати, але представники руху змогли пронести чорну фарбу у грілці під одягом. Після псування картини чоловіків затримала поліція.

Один з активістів також приклеїв свою руку до захисного скла.

Представники організації заявили, що таким чином протестують проти буріння нафтогазових свердловин, що є «смертним вироком для людства».

Інформагентство АРА повідомляє, що картина Клімта внаслідок дій активістів не постраждала.

Директор Музею Леопольда Ганс-Петер Віпплінгер назвав занепокоєння кліматичних активістів обґрунтованим. Втім, він вважає хибним методом  псування творів мистецтва для запобігання кліматичному колапсу.

Це не перший подібний інцидент за останні місяці.

У жовтні екоактивістки Just Stop Oil залили томатним супом картину Ван Гога «Соняшники», висловивши свій протест проти видачі ліцензій на нафту і газ. У тому ж місяці екоактивісти «Останнього покоління» облили пюре картину Клода Моне «Стоги сіна». Вони заявили, що привертали увагу до прогнозованої кліматичної кризи.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь