Спецпроєкти

МОЗ розширює безоплатний скринінг спадкових захворювань у новонароджених – які нововведення


МОЗ України запровадило розширення обстеження немовлят для виявлення спадкових і вроджених захворювань. Тепер малюкам в перші дні життя діагностують на 21 рідкісне захворювання, повідомляє КМДА.

Подробиці

Розширений неонатальний скринінг – це діагностичний метод аналізу крові, що дозволяє виявити у дитини спадкові захворювання до появи їх перших ознак та своєчасно розпочати лікування.

До жовтня 2022 року в Україні всі новонароджені перевірялися на чотири спадкові хвороби – гіпотиреоз, фенілкетонурія, адреногенітальний синдром, муковісцидоз. Відтепер діагностику значно розширено.

«Забір крові у немовляти здійснюють просто в пологовому в перші 48-72 години життя, а дослідження маленьким киянам проводять на базі Національної дитячої спеціалізованої лікарні “Охматдит”. Це абсолютно безоплатна послуга, що фінансується в рамках окремого пакету програми медичних гарантій», – пояснила директорка Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. 

Як зробити скринінг:

  • Батькам новонародженого необхідно надати письмову згоду на проведення дослідження;
  • Далі лікар сформує пакет документів для відправки в лабораторію; 
  • Після проведення дослідження лабораторія за необхідності направить результати до медико-генетичного центру.

Якщо виявлено відхилення від нормальних показників, батьків поінформують для подальших досліджень чи призначення лікування.

Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що весь процес неонатального скринінгу супроводжується та фіксується в електронній системі охорони здоров’я.

Раніше ми розповідали про проєкт «Дякуємо серцем», присвячений українським медичним працівникам, які під вибухами й обстрілами надають допомогу тим, хто її потребує. 

 

 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь