Спецпроєкти

До сторіччя «Щедрика»: у Карнегі-Голл відбувся масштабний концерт на честь українського різдвяного хита


У неділю, 4 грудня, у концертному залі Нью-Йорка – Карнегі-Голл – відбувся концерт на честь 100-річчя звучання українського «Щедрика» відомого у цілому світі як «Carol of the Bells». 

Подробиці 

Концерт «Notes from Ukraine» зібрав солдаут – 2800 місць – та продовжив місію культурної дипломатії України. 100 років тому Українська Республіканська Капела вперше у США заспівала «Щедрик». 

Для участі у «Notes from Ukraine» з Києва до Нью-Йорка прибув український дитячий хор «Щедрик». 56 хлопців та дівчат були змушені готувалися до виступу в бомбосховищі. 

Ведучими концерту стали американський режисер Мартін Скорсезе та американська акторка українського походження Віра Фарміга. На вірш Сергія Жадана «Довго», написаний під час повномасштабного російського вторгнення спеціально для цього концерту, американський композитор Тревор Вестон представив свою нову композицію. 

Мартін Скорсезе згадав у промові Леонтовича та Довженка, додавши: «Ми зібралися, щоб підтримати українську націю, її людей і її мистецтво. І я хочу висловити свою глибоку шану і вдячність українському народу».

Під час концерту у величезному залі згасло світло – гостям нагадали про надскладні умови, у яких живуть мільйони українців зараз.

До глядачів звернувся Президент Зеленський:

«Я звертаюся до вас, справжні друзі України. До тих, хто зрозуміє Україну, слухаючи Леонтовича. Нам потрібна ваша підтримка! Кожному лікарю, який змушений оперувати в темряві. Кожному батькові і кожній матері, які роблять усе, щоб дати своїм сім’ям те, що їм потрібно – навіть у темряві. Кожному українцеві, який вірить у свободу, незважаючи на темряву. Разом ми зупинимо цю війну!». 

Частина коштів від придбаних квитків буде спрямована на ініціативу UNITED24 для відбудови країни. 

Концерт транслювався наживо на платформі Vimeo – запис доступний для перегляду. Онлайн-трансляцію подивилися 60 тисяч глядачів. 

Раніше ми розповідали, що у прокат виходить україно-польський фільм ​​«Щедрик» про історію єднання культур трьох родин: українців, поляків та євреїв. Українська мелодія «Щедрик» стала у стрічці символом добра та світла для героїв. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь