Спецпроєкти

Людські долі на тлі війни: у прокат виходить україно-польський фільм ​​«Щедрик»


Історична драма «Щедрик» стартує в українському широкому прокаті з 5 січня. Стрічка розповідає про історію єднання культур трьох родин: українців, поляків та євреїв. 

Подробиці

Фільм «Щедрик» був знятий в копродукції Польщі та України. Події фільму відбуваються в Івано-Франківську під час Другої світової війни, коли на зміну каральній системі СРСР  приходить нацистський режим Третього рейху. Об’єднуючись перед обличчям жорстокої війни, три родини намагаються вижити. Українська мелодія «Щедрик» стає символом добра та світла для героїв стрічки.

«”Щедрик” – це елемент самоідентифікації, який допомагає зрозуміти “хто ти”. Так пісня “Щедрик” для маленької Ярослави – то пісня її родини, її коріння. У фільмі також звучатимуть польські та єврейські пісні, бо кожен народ має свою мову, свою пісню і своє право на існування», розповідає режисерка фільму Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Для відтворення історичної дійсності на екрані творці консультувалися з істориками та краєзнавцями. За словами режисерки, фільм збірний образ реальних історій кінця 30-х, початку 40-х років ХХ сторіччя.

«Події фільму розгортаються під час Другої світової війни. Але картина не про війну, а про життя звичайних людей під час військових дій та окупації. Наші герої не втрачають людяності та гідності, незважаючи на всі випробування долі», розповідає продюсер проєкту Тарас Босак.

Зйомки розпочалися наприкінці листопада 2019 року і тривали до лютого 2020. Окремі сцени фільмували в серпні 2020 з перервою на карантин.

Раніше стрічку показували в межах національного туру «Кіно заради перемоги», а також всесвітнього благодійного марафону на підтримку України CinemaAid Ukraine Charity Film Marathon. Зокрема покази фільму відбулися в Римі, Варшаві, Нью-Йорку, Брюсселі, Торонто, Сеулі та Ризі.

У попередньому матеріалі ми розповідали, щоукраїнська стрічка «Клондайк» стала найкращим повнометражним фільмом на Hamilton Film Festival у Канаді.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь