Спецпроєкти

«Автопортрет людства». Ось одне з найвідоміших зображень Землі, зроблене 50 років тому

Напередодні Різдва – 7 грудня 1972 року – людство отримало подарунок: портрет Землі у вигляді яскравої кулі, повідомляє CNN.

Фотографію, відому за назвою «Блакитний мармур», зробили астронавти НАСА Юджин «Джин» Сернан, Рональд Еванс і Гаррісон Шмітт приблизно за 45 000 кілометрів від дому, коли екіпаж «Аполлона-17» вирушив на Місяць.

Світлина створена за допомогою камери Hasselblad і об’єктива Zeiss .

Авторство: NASA

Екіпаж «Аполлона-17» не збирався робити таке культове зображення, заявив історик Стівен Гарбер з історичного відділу NASA. Втім, після програми Gemini у 1960-х роках NASA гарантувало – усі астронавти були навчені фотографії, щоб робити знімки , які могли б передати світові досвід і велич космічного польоту, прокоментувала Тізел М’юір-Гармоні, кураторка Apollo в Національній авіації та космосі.

«Це було частиною цього більшого усвідомлення цінності зображень, не лише з точки зору науки, але й з точки зору культури, політики та всіх інших аспектів, які спонукали до рішення взяти камери в космос», — сказала вона.

Фотографія «Схід Землі», зроблена під час місії «Аполлон-8». Авторство: NASA

Перші фотографії Землі, зроблені людьми під час місії «Аполлон», залишаються відомими і впливовими навіть через 50 років.

Та все ж «Блакитний мармур» викликав резонанс не відразу. Зображення не було розміщено на перших сторінках газет по всьому світу, частково тому, що воно зіткнулося з жорсткою конкуренцією з боку інших новин. Але згодом світлина відіграла важливу роль у кліматичному русі, який ставав потужнішим.

Перший День Землі відзначали 22 квітня 1970 року. З часом фотографія з Аполлона-17 стала банером події та частиною іконографії зеленого руху. До «Блакитного мармуру» зображення кампанії часто зосереджувалися на забрудненні довкілля та видах, що зникають.

Кілька років тому у NASA опублікували фото, на якому видно повний Всесвіт. Зображення складається майже з 7500 окремих експозицій та показує Всесвіт з 265 000 галактик, що простягаються від 13,3 мільярдів років до 500 мільйонів після великого вибуху. Оригінальний розмір зображення складає 20 791 на 19 201 піксель, а важить воно 1 гігабайт.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь