Спецпроєкти

Як за рік змінилися ціни на цитрусові – інфографіка


Всеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua проаналізував, як змінилися ціни на цитрусові в українських супермаркетах протягом року. 

Подробиці

Суттєво подорожчали всі товарні позиції: найбільше підскочили ціни на лимон, лайм та грейпфрут.

За даними Zakaz.ua, найбільше в порівнянні з минулим роком зросили ціна на лимони — на 146%. У грудні 2021 року кілограм лимонів можна було придбати в середньому за 25,7 грн – цьогоріч у грудні ціна становить 61,7 грн.  

Мандарини в українських супермаркетах подорожчали на 61% та в середньому коштують 71,9 грн за кілограм. Минулого року ціна була близько 40,6 грн грн/кг.  

Ціни на апельсини в річному еквіваленті зросли на 81% та коштують нині в середньому 69 грн/кг. Найвищі цінники на плоди з Іспанії, вартість яких становить близько 104,9 грн за кілограм. 

Також суттєво подорожчали грейпфрути, які доволі часто українські споживачі додають у дієтичний раціон. Ціна зросла на 116% у порівнянні з минулим роком.

Найдорожчим цитрусом на поличках ритейлерів є лайм. В супермаркетах цінники стартують від 185 до 252 грн за кілограм, що в середньому на 131% вище, ніж у грудні 2021 року. 

Найменше змінилися ціни на помело: звичайний сорт коштує в середньому 84,9 грн, а червоне помело – близько 100 грн за кілограм. Ціни зросли на 33% та 29% відповідно. 

З чим пов’язане зростання цін? 

Значна частина цитрусових в Україні імпортного походження: фрукти надходять з Туреччини, Іспанії, Єгипту, Італії, Греції і т.д. В мирні часи основна маса цієї продукції імпортувалась морем. А зараз постачання в Україну йде альтернативними шляхами суходолом, які не здатні замінити морське транспортування за обсягами.

Раніше ми розповідали, як за рік змінилися ціни на продукти в супермаркетах.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь