Спецпроєкти

Як за рік змінилися ціни на продукти в супермаркетах – інфографіка


Через війну в Україні зростають ціни, зокрема на продукти соціального значення. Серед причин – значне подорожчання енергоносіїв, пального та девальвація гривні. 

Всеукраїнський сервіс доставки продуктів Zakaz.ua проаналізував, як змінилися ціни на продукти харчування з повсякденного кошика споживача. 

Подробиці

Соціальні товари

За даними Zakaz.ua, суттєво подорожчали яйця – на 109%. У жовтні 2021 року ціна становила 35,5 грн за десяток, тоді як цьогоріч вони коштують 74,2 грн. У Мінагро пояснюють, що на зростання ціни яєць вплинули фактор сезонності, бойові дії та скорочення діяльності низки підприємств. 

Вартість курячого філе за рік в супермаркетах зросла на 14%. Також значно підвищились ціни на молочку. Молоко в середньому подорожчало на 51%, вершкове масло на 17%. 

Ціна на борошно зросла майже вдвічі – на 91%, ціна на цукор впродовж року коливалась. Тим часом ціна на гречку зросла на 32%. Найменше змінилася вартість олії – ціна зросла на 2% у порівнянні з минулим роком.  

Овочі та фрукти 

Зростання цін через воєнний стан найбільше позначилося на овочах та фруктах через складнощі з імпортом. 

Протягом року томати та огірки подорожчали вдвічі. Ціни на буряк зросли у середньому на 75%, а морква подорожчала на 48%. Рекордсменом серед овочів стала цибуля: за рік ціна на неї підскочила аж на 221%. Найменше змінилася ціна на картоплю – лише на 6%.

Що стосується фруктів, найбільше подорожчали банани – на 132%. Цитрусові також значно зросли у ціні: апельсини – на 72%, лимони – на 73%,  а ціни на яблука, навпаки, знизилися на 1%.   

У попередньому матеріалі ми розповідали про запас продуктів, що стане в нагоді під час відсутності електрики.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь