Спецпроєкти

Гаджети і не тільки – що варто мати вдома, аби пережити відключення світла?


З 10 жовтня через атаки рф по всій Україні є проблеми з електроенергією. Віялові тимчасові відключення запроваджують в багатьох областях в різні години дня, які не завжди співпадають зі вказаними у графіках відключень.

Не забувайте економити електроенергію – менше користуватися приборами в пікові години (з 10:00 до 23:00) – це допоможе зменшити напруження на мережу, і вірогідність відключень знизиться. А щоб бути готовими до раптової відсутності електрики, радимо завжди мати дома про запас все необхідне, аби провести ці кілька годин на день з відносним комфортом.

Як залишатися на зв’язку, в теплі і мати можливість приготувати їжу?

Почнемо з гаджетів. Хоча б якесь джерело освітлення та заряджений смартфон – той мінімум, якого ми потребуємо за відсутності електрики. 

От чим радить насамперед запастись український онлайн-ритейлер Rozetka: 

  • павербанки (500 – 2000 грн), 
  • генератори – для більш тривалого забезпечення електроенергією (10 000 – 25 000 грн),
  • сонячні зарядні пристрої (3000 – 4000 грн) та сонячні панелі (1000 – 13 000 грн). 

Щоб вечори без електрики можна було провести за книжкою, а також не вбитися дорогою до іншої кімнати, купіть свічки (15 грн за штуку, 100 – 200 грн за набір) та ліхтарі (300 – 600 грн).

Бути в курсі всього важливого і не потерпати від FOMO без телевізора та інтернету допоможуть портативні радіоприймачі (700 – 1000 грн) – тут можна уявити, що ви слухаєте новини, як Гаррі Поттер та його друзі в сьомій частині. 

Для живлення деяких електроприладів підійдуть лужні або вугільно-цинкові батарейки (100 – 600 грн за набір).

Якщо вечори без світла, та ще й без опалення, зігрітися допоможуть теплі светри (краще вовняні), пледи чи ковдри, термобілизна (під флісову кофту). З напоїв краще обирати чай або каву, а не алкоголь – або принаймні не налягати на останній.

Які продукти купувати? 

Вдома завжди краще мати запас продуктів, які мають великий термін придатності – крупи, макарони, бобові (горох, нут, сочевиця), м’ясні, рибні й овочеві консерви, продукти швидкого приготування (локшина, пюре, супи), поживні снеки, горіхи, сухофрукти тощо. Крупи, бобові й макарони краще зберігайте в герметичних ємностях, щоб на них не спокушалися таргани.

Розбавляйте раціон овочами та фруктами. Якщо хочете зробити запаси, теж обирайте ті, що зберігаються довго без холодильника – буряк, картопля, морква, гарбуз, цибуля, яблука, груші. Заморожені фрукти та овочі зараз не найкращий варіант, бо вони можуть розморозитися в морозильній камері за довгої відсутності електрики.

З напоїв завжди доречно мати вдома запаси кави, чаю та цикорію. Звісно, кілька баклажок води – маст хев, адже зі світлом іноді зникає й вода. Краще мати технічну воду (мити руки, посуд тощо) і питну – для пиття і готування.

Якщо у вас електрична плита, готувати невеликі порції їжі чи варити чай можна завдяки туристичним мініплитам (500 – 1400 грн), які працюють від газових балонів чи картриджів (80 – 200 грн). Альтернативою стануть пальники на сухому пальному (50 – 60 грн за упаковку).

Що робити з запасами в холодильнику?

Найперше – радимо за можливості не забивати холодильник тим, що дуже швидко псується – фермерською молочкою або продуктами, строк придатності яких добігає кінця і вони зберігаються тільки в холоді. Якщо світло вимикатимуть кілька разів на день, їх, на жаль, доведеться викинути.

Контактний центр змін радить подбати про безпечну температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику має бути температура 4°С або нижче, а в морозильній камері – 0°С або нижче. Також можна придбати сухий чи блоковий лід – це допоможе втримувати температуру і зберігати продукти, коли світла немає.

Придбайте термометр, щоб перевіряти температуру продуктів. Якщо вона 4°С чи нижче, ви ще зможете приготувати або повторно заморозити цю їжу. 

Якщо відключили електрику, тримайте холодильник закритим: так продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин у повній морозилці, 24 годин у напівпорожній морозилці. Якщо світла немає більше чотирьох годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.

Якщо у вас виникають сумніви щодо якості їжі (вона лишалася у відключеному холодильнику понад чотири години, не дуже приємно пахне, змінила колір або текстуру), не ризикуйте і не пробуйте її – краще викиньте. До продуктів, що швидко псуються за кімнатної температури, відносяться м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їхні залишки.

Підсумуємо

  • Економте електрику, поки вона є: старайтеся за змогою рідше користуватися пральною чи посудомийною машиною, бойлером, електродуховкою в пікові години (з 10:00 до 23:00). Також користуйтеся енергоощадними лампочками, не залишайте світло в кімнаті, якщо воно вам не потрібно, і не вмикайте багато різних приборів одночасно.
  • Тримайте гаджети та повербанки зарядженими.
  • Майте вдома запас питної та технічної води і продуктів, що можуть довго не псуватися.
  • Продукти з маленьким терміном придатності, які лежали більше чотирьох годин у вимкненому холодильнику, краще викинути.
  • Їжу можна готувати завдяки туристичним мініплитам, які працюють від газових балонів чи картриджів. Альтерната – пальники на сухому пальному.
#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь