Спецпроєкти

Нобелівська премія-2023: серед можливих номінантів Зеленський, Тунберг та Ердоган


На сьогодні уже відомі кілька імен, які могли потрапити до списку номінантів на Нобелівську премію миру 2023 року. Більшість кандидатів, які були оприлюднені, пов’язані з війною в Україні, повідомляє France 24.

Подробиці 

Нобелівський комітет офіційно не коментує список кандидатів, висунутих на Нобелівську премію. Ці дані, згідно статуту нагороди, зберігаються у таємниці щонайменше 50 років. 

Ті, хто має право номінувати людей (колишні лауреати, законодавці і міністри, професори) можуть розкривати ім’я людини або організації, яку вони запропонували.

Депутатка Норвегії Лан Марі Берг заявила у вівторок, що вона висунула кандидатуру активістки Грети Тунберг.

Серед інших номінантів – президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган, запропонований спікером верхньої палати парламенту Пакистану за його зусилля з врегулювання війни в Україні.

Депутат Крістіан Тібрінг-Г’єдде, член норвезької популістської партії, написав у Facebook незабаром після вторгнення росії в Україну, що він висуне кандидатуру Президента Володимира Зеленського.

Він також запропонував кандидатуру Єнса Столтенберга, який «заслуговує на премію за зразкову роботу на посаді генерального секретаря НАТО у важкий для Альянсу час».

Щороку на отримання Нобелівської премії миру висувають кілька сотень номінантів. У 2022-му році їх було 343.

Минулого року премію розділили  український Центр громадянських свобод, російська правозахисна група «Меморіал» та ув’язнений білоруський правозахисник Алесь Бєляцький.

Раніше ми повідомляли, хто буде номінований на Шевченківську премію – 2023. Відзнака присуджується з літератури, мистецтвознавства, музичного і візуального мистецтв, кіно і театру. 

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь