Спецпроєкти

Допомагаєш іншим – допоможуть і тобі: як волонтерство змінює світ та життя

Соціальний проєкт Find Refuge запрацював на початку 2023-го. Він допомагає сконтактувати людям, які потребують допомоги, з тими, хто може її надати. Зараз платформа покриває найпоширеніші запити: юридична і психологічна консультації, допомога з пошуком прихистку або роботи в інших країнах.

bit.ua розповідає про діяльність Find Refuge, можливість отримати допомогу та/чи допомагати іншим, а також плани команди стати глобальною соціальною платформою, куди можна звернутися з будь-якими проблемами. 

З початку повномасштабної війни більшість українців (61%) долучалися до волонтерської допомоги ЗСУ чи своїм співгромадянам. Волонтерство нерідко пов’язане з вигоранням, тому платформа Find Refuge разом з bit.ua пропонує долучитися до флешмобу «Допомога тим, хто допомагає».

Умови дуже прості: зареєструйтеся на платформі, вказавши лінк на свій інстаграм, підпишіться на сторінку Find Refuge в Інстаграмі, а також розкажіть під постом, якої допомоги потребуєте як волонтер/-ка. 15 травня серед всіх учасників за допомогою рендомайзеру ми розіграємо приз: один з трьох сертифікатів на навчання основам медитації від Студії медитації Яна Тіана. Ця поширена медитаційна практика допоможе навчитися знижувати стрес і уникати вигорання, яке є поширеною проблемою серед тих, хто допомагає іншим. 

Ян Тіан
Викладач медитації та йога-асан
Бонус – для всіх, хто зареєструвався на платформі, відбудеться вебінар від Яна Тіана з запобігання вигоранню.

З чого починалася робота Find Refuge

Після повномасштабного вторгнення засновник україно-британської IT-ініціативи Project Ukraine Артур Корвін Пауеллс вирішив залучати до роботи ще більше українців і створити платформу, яка зможе допомогти людям в усьому світі, насамперед тим, хто постраждав від російської агресії.

Артур Корвін Пауеллс
Засновник Project Ukraine
Find Refuge – це платформа, на якій зустрічаються люди, що потребують допомоги, з людьми, що можуть допомогти. Один з перших кроків роботи – пошук потенційних волонтерів/-ок, які могли надавати консультації щодо поширених запитів: куди евакуюватися, де знайти житло і роботу; як побороти панічні атаки тощо.

Людей, готових допомогти, модератори знаходили в соцмережах. Спочатку шукали самостійно: заходили у фейсбук- та телеграм-групи, присвячені українцям і допомозі українцям, у ком’юніті психологів, юристів. Таким чином знаходили тих, хто зараз став першими волонтерами на платформі.

Згодом про проєкт дізналося більше людей, які вже з власної ініціативи пропонували безоплатну допомогу. На момент публікації матеріалу людей, які зареєстровані на платформі як волонтери/-ки, більше 130, і ця кількість постійно змінюється. Так само зростає і кількість людей, які звертаються за допомогою.

Андрій Даниленко
модератор платформи Find Refuge
Територіально найбільше людей, які готові надавати допомогу на платформі Find Refuge, зараз знаходиться в Україні, Польщі, Великій Британії та Німеччині, але географія допомоги розширюється.

З якими питаннями можна звертатися

На сайті доступні такі сфери, в яких можна отримати допомогу:

  • Працевлаштування;
  • психологічна допомога;
  • юридичні питання;
  • здоров’я та медицина;
  • житлові поради;
  • догляд за дітьми;
  • поради щодо освіти;
  • догляд за людьми похилого віку;
  • інші поради.

В останню категорію, пояснює Андрій, потрапляють питання, що не вписуються до інших категорій, і таких видів допомоги може бути дуже багато. 

Як зареєструватися, якщо ви потребуєте допомоги

За умов повномасштабної війни просити допомогти – абсолютно нормально, бо не завжди виходить впоратися з усіма викликами. Вимушений переїзд, спроби знайти роботу в іншій країні, потреба в юридичній консультації – це часті запити, з якими приходять на платформу, і вам допоможуть їх вирішити.

Як зареєструватися? На сайті Find Refuge ви обираєте розділ «Потребую допомоги», зазначаєте, яка саме (юридична, психологічна тощо), і коротко описуєте свою ситуацію. На другому етапі реєстрації вказуєте свої дані, зокрема ПІБ і місцеперебування. 

Коли ви підтверджений/-а користувач/-ка платформи, ваш запит потрапляє до тих, хто може надати допомогу – юристів, психологів та інших експертів. 

Запити сортуються за категоріями. Якщо ви неправильно її вказали та звернулися з юридичним питанням до психолога, він або модератор підкаже це, і ви зможете скерувати свій запит до іншого відповідного спеціаліста.

Ваш запит підтверджують, і людина, яка за нього взялася, надає допомогу – найчастіше це формат консультацій. Разом ви можете обрати зручний час і формат зустрічей. 

Якщо ваше питання не вдалося вирішити, ви можете обговорити це з волонтером/-кою – і, якщо ви не отримали відповіді, звернутися до модератора. 

Я хочу допомогти – як це зробити?

Допомога – це не лише про збір коштів (хоча це напрочуд важливо). Просто роблячи свою справу, в якій ви експерт/-ка, ви підтримуєте людей, які переживають складні часи; консультуєте їх з пошуку роботи; даєте поради з виховання дітей. Це допомагає згуртуватися, відчути єдність з усіма українцями, а також ще більше вірити у нашу перемогу і навіть будувати плани на життя в мирній сильній країні.

Як зареєструватися? На сайті ви обираєте розділ «Можу допомогти» і проходите реєстрацію.

Крім ПІБ, місцеперебування (країна), номера телефону, емейлу, фаху (психологія, юриспруденція тощо), вказуєте сторінку у соцмережах – наприклад, акаунт у фейсбуці чи інстаграмі. 

Сторінка потрапляє до модератора, який її переглядає, підтверджує чи відмовляє в реєстрації. У разі відмови ви отримуєте відповідне сповіщення на пошті. Якщо анкету затвердили, вам приходить лист-вітання, а згодом – сповіщення від платформи з паролем для входу на сайт. Ви можете вказати інший пароль і потім зайти у свій акаунт.

Згодом вам надходять запити за вашим фахом. Іноді запит вказують неправильно, і до вас приходить прохання проконсультувати щодо певних документів, хоча ви в цьому не спеціаліст/-ка. Тоді поясніть, що це не у вашій компетенції, і людина скерує запит до юристів – з цим можуть допомогти модератори.

Допомога може бути разовою або постійною (консультації раз на тиждень чи рідше/частіше).

Захист особистих даних

Розробники проєкту працювали над тим, щоб база користувачів/-ок залишалася конфіденційною. Зареєстровані як волонтери бачать тільки те, що вказує людина, яка шукає допомоги – країну, де вона перебуває, та ініціали. 

Так само на сайті можна побачити тільки ініціали волонтера/-ки – без даних про особисту пошту або номери телефонів. 

Некоректність запитів або відповідей: як це модерується

Теоретично можуть траплятися некоректні запити (наприклад, людина просить допомогти зробити щось незаконне) або грубі чи неправильні відповіді (неправдива інформація від волонтера/-ки, різки відповіді тощо). За цим слідкують модератори. 

Якщо некоректний запит/відповідь були випадковими, їх обговорюють, щоб надалі цього уникнути. За відсутності відповіді людину видаляють з платформи.

Плани на майбутнє

Після нашої перемоги проєкт також залишатиметься актуальним: команда планує розширити сферу діяльності та зробити Find Refuge платформою, куди можуть звертатися з будь-якими запитами люди з усіх точок світу.

Євгенія Родіонова
Head of the marketing department Project Ukraine та Find Refuge
Ми хочемо насамперед допомогти українцям, а потім імплементувати цей досвід на весь світ. Платформа має стати місцем, в якому люди можуть отримати всі види допомоги. Також ми працюємо над зручним мобільним застосунком для цього. Ми віримо, що після нашої перемоги Україна зростатиме, стане технологічно сильною і незалежною, буде не аутсорс-хабом, а розроблятиме власні рішення і продукти, якими користуватимуться люди з усього світу. Find Refuge буде одним з таких продуктів, де люди з усього світу можуть отримати допомогу.

Історії людей, які допомагають іншим через платформу Find Refuge

Tetiana Shestak (@TetinaPSYholog)

Тетяна понад 10 років у сфері, є психологинею, психотерапевткою, сімейною та кризовою терапевткою та входить до Української спілки психологів. Зараз живе в Польщі.

Тетяна консультувала українців як волонтерка в одному з чатів у соцмережах, де її знайшли модератори Find Refuge. Вона працює на платформі від початку, вже має постійних клієнток.

Серед поширених запитів – панічні атаки, відчуття себе зрадником/-цею через виїзд за кордон, загибель близьких. 

З панічними атаками доводиться працювати прямо тут і зараз, витягати з цього стану. Також часто звертаються з депресією – за словами Тетяни, цей стан не залежить від того, в Україні людина чи виїхала.

«Волонтерство – це мій внесок в перемогу, – каже Тетяна. – Внесок у перемогу, у здоров’я родини, у здоров’я моїх українців. Це [безоплатні консультації – прим.ред.] те, що я можу зробити, в чому я професіоналка»

Тетяна радить не боятися допомагати іншим і спробувати платформу, навіть якщо є сумніви, що можеш бути комусь корисним/-ою – раптом саме твої вміння комусь допоможуть. 

Волонтерка (не вказуємо ім’я на прохання героїні)

Жінка родом з Полтави і ще до повномасштабного вторгнення виїхала до Польщі. Вона консультувала українців з приводу правових питань – пояснює, що їй часто писали у приватні повідомлення в соцмережах, і вона ніколи не відхиляла подібних запитів:

«Я просто не можу відмовити людям в допомозі, коли вони її дійсно потребують. І завжди допомагала, коли бачила, що це дійсно потрібно».

Вона розповідає, з якими запитами стикається:

Після початку війни до мене у фейсбуці звернулася дівчинка неповнолітня, яку вивезли без згоди батьків до Польщі, тоді не перевіряли документи. Я протягом тижня штурмувала поліцію місцеву, намагалася вийти на когось в Україні, врешті-решт, мені допомогла Ла Страда в Польщі. Дитину я витягла, вона залишилася в дитячому будинку в Польщі, тут вчиться. Мабуть, заради таких моментів я постійно продовжую допомагати людям. Хто знає, можливо, колись я чи мої близькі теж будуть потребувати допомоги від когось.

Пропозицію долучитися до Find Refuge жінка отримала від модераторів платформи, які знайшли її на фейсбуці за коментарями. Після онлайн-зустрічі вона погодилася долучитися як волонтерка:

«Ця платформа – новий досвід, інший формат.  Ніколи не знаєш, де на тебе чекає саме та людина, яка дійсно шукає допомоги і якій ти можеш допомогти. Працювати з командою організаторів продуктивно і приємно: завжди на зв’язку, завжди отримую зворотний зв’язок. Сама платформа, реєстрація теж абсолютно ясна і прозора, нічого складного».

Тим, хто хоче допомагати іншим, жінка радить просто брати і допомагати – хто чим може і як хоче; головне, щоб ця допомога була щирою.

Олег

Олег
Волонтер платформи Find Refuge
Олег почав вивчати психологію ще під час навчання у виші, потім самостійно проходив різні експертні курси.
Волонтерити Олег почав після 24 лютого 2022-го: він створив групи в соцмережах, щоб допомагати українцям. Потім з’явився проєкт Find Refuge, і Олегу написав модератор з пропозицією долучитися до платформи. Той погодився, бо хотів допомагати людям і робити світ кращим.

В основному звертаються жінки, але також є чоловіки зі своїми страхами, багато хто боїться тої ж війни. Жінки, які виїхали за кордон, відчувають себе зрадницями, особливо якщо чоловіки залишилися в Україні. Багато дітей в нових умовах відчувають себе відірваними від світу: інша країна, інша мова

Деякі люди приходять на разові консультації, хтось – на декілька, пояснює чоловік. З моменту, коли він долучився до платформи, попрацював з кількома десятками людей, допомігши їм консультативно. Від запитів Олег відмовляється тільки в разі, якщо вони не за його темою – припустимо, люди випадково звертаються за юридичною допомогою.  

Чоловік радить тим, хто хоче волонтерити, але з якихось причин бояться це робити, спробувати терапію – розібрати свої страхи і зрозуміти, як з ними можна працювати.

Зараз наша країна і наші співгромадяни як ніколи потребують допомоги. Якщо ви її потребуєте та/або самі готові її надати, користуйтеся перевіреними платформами. Не бійтеся просити про допомогу, адже завжди знайдуться ті, хто вас підтримає. Так само не переживайте, якщо це ваш перший досвід волонтерства: можливо, саме завдяки вам життя інших людей стане кращим.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram