Спецпроєкти

Довгострокові перспективи: чому кар’єрний план важливий і як його скласти?


Планування у житті сприяє досягненню цілей. Особливо це актуально на початку професійного шляху, коли без розуміння перспективи легко розгубитися.

Перші кроки – визначитися з фокусом та кар’єрними цілями, усвідомити, над чим працювати та у якому напрямку рухатися. Саме кар’єрний план допоможе сконцентруватись на глобальній меті, дотримуватись правильного курсу та усвідомлювати свій прогрес у певних часових відрізках.

Розбираємось разом з менеджеркою з персоналу та керівницею із залучення талантів компанії Філіп Морріс в Україні Катериною Шевченко, як кар’єрний план допомагає з втіленням професійних цілей та опрацюванням навичок, чи має він відповідати ринку праці та як скласти його так, аби досягти бажаних результатів.

  • Чому перед тим, як шукати першу роботу, важливо скласти кар’єрний план? 

Катерина: Молоді спеціалісти не завжди розуміють, з чого почати пошук роботи: який перший крок зробити, як визначити пріоритети та чого можна очікувати від першої позиції. Тому перед тим, як почати пошук роботи, важливо скласти кар’єрний план. Кар’єрний план – це інструмент, який можна використати, щоб зрозуміти і свої можливості, і те, які взагалі є компанії, функції на ринку праці. 

Для кандидата/-ки це дає розуміння того, як можна реалізувати себе та отримати роботу мрії. Для роботодавця – це можливість зрозуміти амбіції людини та їх реалістичність.

Приклад: студент/-ка без досвіду роботи не може одразу стрибнути на вищі позиції у компанії, а має почати зі стартових, які дозволять отримати досвід та розвинути практичні навички.

У цій ситуації в нагоді можуть стати кар’єрні програми, як-от INKOMPASS від Philip Morris International. Такі програми допомагають опанувати практичні навички та зрозуміти, як працює бізнес.

  • Чи має кар’єрний план відповідати ситуації на ринку праці?

Катерина: Рекомендую подивитись, що відбувається на ринку праці, які скіли затребувані, та проаналізувати, які вакансії відкриті.  Але не завжди варто спиратись лише на тенденції ринку.

Наприклад, якщо ви хочете стати маркетологом, але зараз на ринку не представлені вакансії джуніорів – варто спробувати дотичні до маркетингу вакансії.  Можна підготуватись до майбутньої роботи в маркетингу, працюючи дизайнером, аналітиком, HR-бренд-фахівцем чи працюючи з CRM-системами.

  • З яких важливих пунктів має складатися кар’єрний план, та чи можливо його скласти без допомоги експерта? 

Катерина: Кар’єрний план можна скласти власноруч, і це доволі просто. 

Найважливішими пунктами у кар’єрному плані є:

1. Самооцінка – коли ви розбираєте свої професійні навички, щоб оцінити, наскільки вони розвинені, і над якими ще треба працювати.

2. Дослідження ринку праці – для розуміння загальних тенденцій та перспектив.

3. Постановка цілей – залежно від кар’єрних очікувань та галузі цей пункт може виглядати по-різному, але важливо, щоб цілі були вимірювані. Для того, щоб на будь-якому етапі кар’єри усвідомлювати, в якому саме місці ви знаходитесь, та у якому напрямі треба рухатися, щоб отримати роботу своєї мрії.

  • Що може допомогти визначитися з кар’єрними цілями? 

Катерина: По-перше, визначтеся зі сферою, позицією, компанією та бажаною зарплатою. Потім знайдіть релевантну вакансію, перегляньте вимоги до кандидата/-ки. Так можна зрозуміти очікування роботодавця і прописати для себе конкретні цілі для отримання роботи.

По-друге, подумайте над тим, що ви вмієте зараз. Оцініть свої hard та soft skills, спитайте у себе, «що я вже вмію/мені подобається робити?», і як це корелюється з тим, чого ви хочете досягти. Після цього складіть резюме.

По-третє, визначтесь з мотиваційними чинниками. Що саме вас мотивує в роботі? Можливо, це гроші, кар’єрний розвиток, свобода дій, визнання або інші чинники.

Насамкінець, коли ви шукатимете пропозиції, можна проаналізувати обрані можливості за трьома критеріями:

  • Чи є в мене навички це робити? 
  • Чи ця робота мені приносить задоволення? 
  • Чи ця вакансія відповідає моїм фінансовим очікуванням? 

Після цього можна буде зрозуміти, в якій площині знаходиться пропозиція стосовно ваших очікувань і мотивації, чи будете ви кваліфікованим кандидатом на неї. Робота мрії поєднує в собі всі три критерії. 

  •  Як найкраще розвивати soft/hard skills? 

Катерина: Для успішного розвитку кар’єри потрібно розвивати обидва типи навичок.

Хард скіли – це професійні та технічні знання (знання Excel, рівень англійської мови тощо). Софт скіли – універсальні компетенції, які інколи називають особистісними якостями (вміння працювати в команді, комунікабельність, відповідальність тощо).

Важливо проаналізувати свої сильні сторони, та чого вам бракує, аби перейти на наступний крок кар’єрного плану.

Треба розуміти, що більшість навичок легко втратити, якщо не користуватись ними певний час, тому ключовою порадою тут буде «практика, практика і ще раз практика». 

Що ж до софт скілів, то найкращим варіантом буде вихід з зони комфорту. Такі навички залежать від темпераменту та характеру людини. Наприклад, якщо вам важко спілкуватись з незнайомими людьми, але це невід’ємна частина роботи вашої мрії, потрібно намагатись частіше це практикувати.

  • Рекомендації щодо оформлення плану

Катерина: Найбільш зручним способом є Roadmap. Це схематичне уявлення певного шляху, в цьому випадку – кар’єрного.

  • Перших два кроки до побудови кар’єри – це оцінювання та дослідження ринку праці;
  • Третій – це складання потенційного списку бажаних позицій на початку кар’єри;
  • Після отримання роботи – набуття досвіду та практичних навичок.

Процес повторюється до фінального пункту плану. Головне – знати свою ціль та розуміти, яким чином ви можете її досягти.

Кар’єрні програми – це можливість поринути у реальні робочі процеси, набути практичного досвіду та працювати над власним проєктом.

INKOMPASS від компанії Philip Morris International – це глобальна оплачувана кар’єрна програма для студентів, яка реалізовується у 40 країнах світу. Учасники програми можуть отримати запрошення на роботу в компанію ще до випуску з університету.

Інтерни з першого дня поринають у реальне бізнес-середовище, вчаться виконувати робочі завдання, а також одночасно з цим працюють над індивідуальним завданням.

Цього року реєстрація на програму триває з  20 березня до 26 квітня. Відбір відбувається у Києві, Одесі, Білій Церкві, Чернігові, Кременчуці та Житомирі. Саме стажування розпочнеться 29 травня та триватиме 6 місяців (плюс 6 місяців опціонально).

Ідеальний стажер INKOMPASS:

  • студент/-ка 3-6 курсу;
  • спілкується українською як рідною;
  • має рівень англійської Upper-Intermediate (В2) і вище;
  • хоче розвиватись та будувати свою кар’єру.

Якщо все це про тебе – реєструйся за посиланням та будуй свою кар’єру разом з Philip Morris.

Зображення: Unsplash

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь