Спецпроєкти

Команда фільму «Це побачення» відмовляється від участі у фестивалях, де демонструють російські стрічки


Команда фільму «Це побачення» ухвалила рішення зняти свій фільм з міжнародних кінофестивалів GoShort та IndieLisboa, до конкурсних програм яких увійшли російські стрічки.

У заяві команди йдеться, що вона не долучатиметься до міжнародних фестивалів, куди досі запрошують росіян.

«Селекція російських фільмів до конкурсних програм Міжнародного кінофестивалю GoShort та IndieLisboa стала великою несподіванкою для команди фільму «Це побачення».

Ми щиро розчаровані тим, що такі поважні кінофестивалі зайняли відсторонену позицію щодо російсько-української війни. Вони не усвідомлюють, що російське кіно та культура відіграють центральну роль в самоствердженні Росії на міжнародній арені — і несвідомо підтримують російський імперіалізм своєю програмною політикою», – йдеться в заяві.

Також команда підкреслила – ситуація, в якій український фільм, знятий під час повномасштабного російського вторгнення в Україну, представлений поруч із російським фільмом, виробництво якого відбувалось у цей же період, є лицемірною та неприйнятною.

«Хочемо наголосити, що знімати кіно в Україні сьогодні – це велике зусилля та розкіш. Ми працюємо в умовах повітряних тривог, ракетних обстрілів та відключень електроенергії, не кажучи вже про важку економічну кризу та повну відсутність інституційного фінансування.

Багато з нас втратили домівки і були змушені перевезти свої родини в безпечніші місця. Інші вступили до лав української армії і проміняли камери на зброю, щоб чинити опір російським окупантам. Серед них — звукооператор нашого фільму та виконавиця однієї з головних ролей. Влітку 2022 року росіяни взяли у полон нашого друга, кіноведучого і правозахисника Максима Буткевича — він дотепер у в’язниці російських окупантів. У грудні 2022 року неподалік Бахмута від російського снаряду загинув наш колега, талановитий режисер монтажу Віктор Онисько».

Команда пояснює – на думку програмерів/-ок, відібрані російські стрічки є критичними та опозиційними до путіна. Втім. за даними московського «Левада-центру», станом на березень 2023 року 83% населення рф схвалює дії свого президента. Ця підтримка найвища з 2017 року.

«Участь Росії в міжнародних заходах (чи то кінофестиваль, чи то Олімпіада) – це легітимізація столітнього імперіалізму Росії та жорстоких військових злочинів, скоєних проти народу України, Сакартвело, Молдови, Сирії», – підсумовують у заяві.

«Це побачення» — дебютний ігровий фільм Надії Парфан про столицю країни, в якій триває війна. Фільм отримав спеціальну відзнаку журі на 73-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Подивитися стрічку в Україні можна на платформі Takflix.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь