Спецпроєкти

МОЗ: з 1 жовтня жінки зможуть вільно перетинати кордон – пояснення про військовий облік


З  1 жовтня  жінки з медичною та фармацевтичною освітою зможуть вільно перетинати державний кордон незалежно від того, чи перебувають вони на військовому обліку, повідомили у МОЗ. 

Обмеження діють лише для деяких категорій державних службовців та посадових осіб, які обіймають певні посади.  

Подробиці 

Всі жінки віком від 18 до 60 років, які мають медичну або фармацевтичну освіту, а також наукові співробітниці обов’язково беруться на військовий облік.

З 1 жовтня вимога стати на військовий облік буде актуальною для жінок-медиків та жінок-фармацевтів, які там ще не перебувають. 

Аби стати на військовий облік, жінки з медичної сфери матимуть 3 роки – до 31 грудня 2026 року. 

Постановка на військовий облік не дорівнює мобілізації. Облік необхідний лише для узагальнення даних про наявний резерв медиків в державі. Тому це ніяк не вплине на вільний перетин державного кордону, наголосили у МОЗ. 

У попередньому матеріалі ми розповідали, що Верховна Рада ухвалила закон #6482 про добровільний порядок взяття жінок на військовий облік військовозобов’язаних. 

Жінки, які мають спеціальність та/або професію, споріднену з відповідною військово-обліковою спеціальністю та придатні до проходження військової служби, беруться на військовий облік військовозобов’язаних за їхнім бажанням.

 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь