Індекс олів’є-2023: як за рік змінилася вартість салату
Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua проаналізували ціни на продукти у столичних супермаркетах, що входять до складу олів’є, та підрахували, скільки в середньому коштуватиме українцям приготувати новорічну страву на сім’ю вдома.
Загальна вартість продуктів
За даними Zakaz.ua, найдорожчим компонентом салату є варена ковбаса (в середньому 249 грн/кг) та огірки (близько 99 грн/кг). Порівнюючи з цінами минулого року, вартість продуктів зросла на 2% та 4%.
Найбільше виросли ціни на картоплю (майже втричі) та зелений горошок – на 23%. Ціни на яйця та майонез стали дешевшими на 9% та 11%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 грамів коштує близько 35 грн.
Морква та цибуля коштують значно дешевше, ніж минулоріч. Ціна ріпчастої впала на 48%, морква вартує подешевшала на 41% – 12,90 грн/кг.
Як змінилася собівартість приготування салату
Для визначення індексу олів’є 2023-го року за основу взяли класичний рецепт страви вагою 3 кг.
До складу страви входять: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез.
Цього року приготувати олів’є на родину коштуватиме 310 грн, тоді як у 2022-му це було близько 304 грн.
Раніше ми розповідали разом з дієтологинею Альоною Юдіною, як зробити новорічні страви кориснішими.