Спецпроєкти

Індекс олів’є-2023: як за рік змінилася вартість салату


Фахівці Всеукраїнського сервісу доставки Zakaz.ua проаналізували ціни на продукти у столичних супермаркетах, що входять до складу олів’є, та підрахували, скільки в середньому коштуватиме українцям приготувати новорічну страву на сім’ю вдома.

Загальна вартість продуктів

За даними Zakaz.ua, найдорожчим компонентом салату є варена ковбаса (в середньому 249 грн/кг) та огірки (близько 99 грн/кг). Порівнюючи з цінами минулого року, вартість продуктів зросла на 2% та 4%. 

Найбільше виросли ціни на картоплю (майже втричі) та зелений горошок на 23%. Ціни на яйця та майонез стали дешевшими на 9% та 11%. Пачка соусу жирністю 72% та вагою 300 грамів коштує близько 35 грн.

Морква та цибуля коштують значно дешевше, ніж минулоріч. Ціна ріпчастої впала на 48%, морква вартує подешевшала на 41% – 12,90 грн/кг. 

Як змінилася собівартість приготування салату 

Для визначення індексу олів’є 2023-го року за основу взяли класичний рецепт страви вагою 3 кг. 

До складу страви входять: картопля, морква, яйця, свіжі або мариновані огірки, консервований горошок, варена ковбаса, цибуля, овочі, майонез. 

Цього року приготувати олів’є на родину коштуватиме 310 грн, тоді як у 2022-му це було близько 304 грн. 

Раніше ми розповідали разом з дієтологинею Альоною Юдіною, як зробити новорічні страви кориснішими. 

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь