Вино для особливого випадку: рейтинг шампанського в Україні
Вишукані келихи та шампанське створюють особливу атмосферу будь-якого свята чи важливої події. Cаме келих ігристого може підкреслити урочистість заходу. Солодке чи брют, у спеку або у прохолодну пору – напій завжди смакує, а гра бульбашок додає інтриги та піднімає настрій.
Шампанське: Король свят
Історія створення цього напою давня. Але справжньою революцією у виробництві шампанських вин стала технологія Шарма, винайдена у 19 столітті, завдяки якій ми спостерігаємо «перляж» — гру бульбашок у келиху ігристого.
Технологія полягає у тому, що коли виноградна сировина пройшла первинну ферментацію для отримання алкоголю, її переносять у спеціальні металеві цистерни-акротофори з контрольованим тиском та певною температурою. Саме у них відбувається процес вторинного бродіння. Далі, підтримуючи визначений тиск, ігристе фільтрують та розливають у пляшки. Пробку утримує спеціальна уздечка мюзле, що дозволяє добре зберігати цей унікальний напій.
Перед тим, як обрати ігристе до столу, ми задаємо собі питання: а з чим п’ють шампанське сьогодні? Шампанське подають до фруктів, морепродуктів, легких страв з риби та м’яса, адже розмаїта палітра цього вина дозволяє обрати найкращий варіант.
Топ-5 Шампанського в Україні
Чи не кожна країна має своє ігристе і свій рейтинг шампанського, який визначає найкраще шампанське. Власне, у Франції це Champagne або Cremant — ігристе, виготовлене за межами Шампані. В Іспанії це Cava, а в Італії — Franciacorta або Prosecco. Україна теж добре відома на винній карті світу, а за кордоном давно знають про найкраще українське шампанське.
Рейтинг шампанського, до якого увійшли топ-позиції на українському ринку:
- Villa UA Muscat Semi Sweet. Гарно гармонує з червоною ікрою, рибою та морепродуктами.
- Marengo Semi-Sweet. Це біле напівсолодке вино, що є чудовим аперитивом до холодних закусок.
- Bolgrad Мускатне. Ідеально смакує з фруктами та солодощами.
- Chersegi Brut – біле та brut rose. Традиційний закарпатський зект до тартару з лосося, карпачо та устриць.
- Artwine Brute Rose. Напій подають до страв з птиці та запечених овочів.
Українські бренди ідеально підходять і до сміливих гурме-поєднань, визнаних у світі. Наприклад, шампанське можна подавати до редису, що за смаковими якостями завдяки пряним нотам може замінити устриці. Як аперитив ігристе чудово поєднується з фаст-фудом: снеками з сиром, картоплею фрі, бургерами з шинкою тощо.
Як обрати найкраще шампанське?
Найперше, варто звернути увагу на тих виробників. Далі ознайомитись з сортом винограду, з якого виготовлений напій. Так можна передбачити, яким на смак воно буде і чи підійде до вашого свята.
Найкращі сорти – це класичні Шардоне, Піно Нуар чи Піно Меньє. Але деякі ігристі можуть бути і з не дуже відомих сортів, та приємно здивувати своїм смаком. Часто сорти поєднують і тоді це називається купаж. Тож не бійтеся експериментувати та обирати щось нове з позитивними відгуками.
Раніше вважали, що найкраще шампанське – іноземного виробництва. Проте сьогодні виробники пропонують не лише найкращу якість та вишукані смаки, а також стильний дизайн пляшки, яку приємно взяти до рук або поставити на святковий стіл. А гості свята, оцінять українське шампанське та отримають насолоду від смаку, яку може подарувати лише це ігристе вино.