Cпецпроєкти

Винні корки з пластмаси, металеві закрутки та бокали. Вчимося правильно пити вино.

Сподіваюся, що в минулому дописі мені вдалося переконати шановних читачів, що вміння розбиратись у винах є ознакою освіченої, культурної та шляхетної особистости, а також беззаперечним доказом наявности в людини гарного смаку ;)

Отже, любі друзі, ви готові вирушити разом зі мною в безмежно прекрасний світ вишуканих вин, але вагаєтеся й не знаєте, з чого почати? Я розумію ваші сумніви та страхи. Як колись казав Ґендальф Більбо Беґінсу: «Це небезпечна справа, Більбо, виходити за поріг власної домівки: якщо встаєш на шлях і даєш волю ногам, то не відомо, де можеш опинитися». Але у справжнього цінувальника вин, як у самурая, не має мети, а є лише шлях ;) Тож вирушаймо у велику винну подорож!

Але неможливо вирушати в таку довгу та далеку мандрівку з пустими руками. Отже, нам знадобляться штопор і бокали, щонайменше два ;) 

Мабуть, кожному не з чуток знайома ситуація, коли немає штопора і пляшку відкорковують різними знаряддями, які зовсім не пристосовані для цієї шляхетної, але кропіткої справи) Замість штопора використовуються різні предмети: від викрутки, запальнички або ножа до високих підборів жіночих туфель або альпенштоків ;) Але не варто витрачати фізичні та розумові сили на процес відкорковування пляшки, тим більше, що фізична втома та нервове роздратування не сприятимуть отриманню насолоди від вмісту відкритої пляшки. Отже, штопор це той «золотий ключик», який відчиняє двері в казковий театр Бахуса ;) За останні декілька століть (після того як вино почали розливати в пляшки й закривати корком) людство вигадало безліч різних варіантів штопора: від найпростішого до надсучасного електоронного, який відкорковує пляшку майже без втручання людини в цей процес. Але я раджу зупинитися на класиці штопорі, який називають «ніж сомельє», що нагадує розкладний швейцарський ніж. Ніж сомельє, крім самого штопора, має кілька упорів, що допомагають поступово витягти корок, а також невеличкий ніж для зрізання пластикового ковпачка на горлечку пляшки.

Останнім часом дедалі більш популярними стають вина, закриті не натуральним корком, а пластиковими або металевими ковпачками-закрутками. Особливо полюбляють такі ковпачки-закрутки виробники вин із так званого нового світу: ПАР, Австралії, Нової Зеландії. У таких ковпачків-закруток є кілька суттєвих переваг порівняно з традиційними корками. По-перше, вони не потребують штопора, а по-друге, не створюють проблем, притаманних натуральним коркам: не зсихаються, пропускаючи повітря у пляшку, не хворіють «корковою хворобою» тощо. Але досі у свідомості більшости споживачів натуральний корок асоціюється з високою якістю та навіть «престижністю» вина, а металеві ковпачки-закрутки, навпаки з дешевими та низькоякісними винами. Проте час плине і споживацькі стереотипи потроху змінюються. Наприклад, багато дорогих та дуже якісних австрійських вин зараз закривається металевими ковпачками-закрутками. Можливо, років через 20-30 натуральні корки ми зможемо побачити тільки в енологічних музеях ;)

Також справжному винному ентузіастові не обійтися без винного келиха, щонайменше двох! Бо вино стає смачнішим, коли його розділити з другом чи коханою людиною ;) Різноманіття винних келихів ще більш приголомшливе, ніж різноманіття штопорів: від керамічних чаш Античности та срібних кубків Середньовіччя до вишуканих надлегких скляних келихів сучасности. А які тільки предмети не використовували як винні келихи! В одному своєму творі Довлатов згадує, що навіть пив із футляра до окулярів))) Але сучасному винному ентузіасту немає потреби так знущатися з власних естетичних поглядів і почуттів прекрасного! Сьогодні не тільки у спеціалізованих магазинах, але навіть у великих супермаркетах споживачеві пропонують широкий вибір винних келихів. Очі розбігаються від такого різноманіття! Що вибрати?

Новачкам я порадив би почати з універсального «бордоського» келиха об‘ємом 0,3-0,4 л. Саме такі келихи найчастіше використовуються під час професійних дегустацій. Вони підійдуть як до білих, так і до червоних вин, і навіть для дегустації ігристих.

Пізніше можна буде придбати спеціальні келихи під різні види вин, наприклад келихи-балони для піно-нуару або стрункий флют для ігристих. Також згодом «джентльменський набір» справжнього винолюба поповниться декантером, куди переливають насичене вино, яке має «подихати» й «розкритися» ;) Але для початку подорожі в дивовижний світ вина досить штопора та келиха. І, звичайно, самого вина))) Але про те, як вибирати й дегустувати вино, ми поговоримо в наступному дописі;)

Думка редакції може не збігатися з думкою автора колонки.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Наші колумністи
Назарій Гусаков
амбасадор UPEA
Ірина Заславець
Ольга Сафіна
Катя Костенко
трендвотчерка
Ми в Телеграмі
підписуйтесь