Спецпроєкти

Дрони-мухи та дрони-кулі: розповідаємо, які дивні бувають дрони й навіщо вони потрібні


Дрони стали одними з найпопулярніших технологій, які використовують у найрізноманітніших галузях від будівництва до вивчення Марсу. Деякі з дронів мають цілком звичайний вигляд, інші схожі на жуків або мух. Якщо одні дрони можуть доставляти товари або ліки, то інші є чудовими шпигунами.

Редакція bit.ua спробувала розібратися у всесвіті дронів, і хоч він так само нескінченний, як реальний всесвіт, ми все ж змогли виділити дрони, вигляд або функції яких нас вразили.

Дрони-комахи

Дрон-жук від EPFL Aerial Robotics

Цей дрон може як літати, так і пересуватися на землі. Він створений на основі системи крил жуків, тобто крильця дрона можуть ховатися за небезпеки й розкриватися, якщо потрібно злетіти. Жуків взяли для прикладу, щоб захистити делікатну літальну систему у дрона.

За словами EPFL Aerial Robotics, ця конструкція пом’якшує додаткову вагу дрона та може затримати дрон на висоті без роботи крил за великих кутів атаки або появи неочікуваних перешкод. Тобто цей дрон-жук може літати дуже близько до людей або працювати на несприятливих територіях.

EPFL Aerial Robotics створили також дронів-метеликів і комарів. Вони можуть літати поодинці або роєм, як і справжні комахи.

Дрон-муха від KAIST Urban Robotics Lab

Цей дрон не так схожий на муху, але сконструйований за принципом її польоту. Він може змінювати:

  • тип польоту з горизонтального на вертикальний або навпаки;
  • кут нахилу до стіни для повзання та альпіністських маневрів.

Інакше кажучи, дрон може різко під час польоту сісти на стіну та пройтися по ній. Такі рухи забезпечує нова конструкція коаксіального гексаротора (Y6) з механізмом нахилу.

Розробники цього дрона зробили керування зручним, і водночас вони заявляють, що прибрали проблеми під час польоту, наприклад можливість змінювати кут нахилу лише в один бік, або складність керування в обмеженому просторі.

Дрон є повністю універсальним і може використовуватися в різних обставинах.

Дрони без крил

Дрон-шпіон Dronut X1

Це перший у світі дрон із двома роторами, призначений для роботи там, де інші не зможуть. І йдеться не лише про обмежене середовище, але й про місце, де не працює GPS.

Цей дрон працює автономно, він не потребує навчання, щоб літати на нових складних територіях. Dronut X1 також може транслювати відео високої чіткості в прямому ефірі та збирати дані. Завдяки тому, що в нього немає відкритих крилець, Dronut може літати поблизу людей, у тісних середовищах і навколо крихкого обладнання.

Дрон-куля від DOCOMO INC

Компанія розробляє дрона у вигляді повітряної кулі. Він оснащений камерою високої роздільної здатності.

Його особливість у тому, що він здіймається в повітря завдяки гелію. Дрон рухається вперед/назад і вгору/вниз за допомогою невеликих модулів, які виробляють ультразвукові вібрації для переміщення. У дрона немає крил, і він світиться завдяки світлодіодам, водночас може змінювати свій колір.

Він ідеально підходить для використання на заходах, на комерційних об’єктах та інших місцях, де збираються люди. Дрон може літати автономно, а керувати ним можна за допомогою інтернету.

Дрони для людей

Поки вам не захотілося закрити цю статтю і забути про дронів-комах або дронів-шпигунів, я скажу вам, що ці літальні об’єкти можуть неабияк нам допомогти. Деякі країни вже почали використовувати дрони для порятунку людей, але це ще не досить поширена практика, щоб про неї говорили гучно.

Наприклад, ще у 2018 році провели першу спецоперацію за участі дрона для порятунку двох підлітків, які відпливли занадто далеко в море й могли потонути.

За 70 секунд дрон Little Ripper пролетів над морем, знайшов підлітків і скинув їм рятувальні кола. Дрони Little Ripper без підзарядки можуть летіти понад дві години, тому у складніших випадках їм вистачить часу, щоб знайти постраждалих.

Подібний випадок трапився в Іспанії, також у 2018 році. Група із семи плавців опинилася в морі на відстані 70 метрів від берега. Вони могли потонути, адже попали в сильну підводну течію. Один із плавців подав сигнал рятувальникам. На порятунок відправили дрона з прикріпленими жилетами.

Дрон зафіксувався в повітрі та стежив за постраждалими, повідомляючи в реальному часі їхнє місцеперебування, транслював відео рятувальникам, поки вони добиралися до плавців. Також він скинув жилет жінці, яка боролася з течією.

Замість висновків

Дрони розвиваються, майже щодня патентують нові види дронів у формі комах, куль, без крил або для габаритних перевезень. Ці технології продаватимуть і воєнним, і рятувальним службам, і дослідникам, і бізнесам. Щонайменше, згодом небо точно належатиме дронам-кур’єрам.

Але ця технологія дуже потрібна, враховуючи зміни клімату, часті катаклізми або навіть поширення різних вірусів. Можливо, незабаром з’явиться дрон, який використовуватимуть для порятунку людей під час повені або пожежі.

Звучить і просто, і мрійливо. Але варто за цим спостерігати, адже дрон, який викликає дощ, вже існує!

#bit.ua
Читайте нас в
Telegram
Мы в Телеграме
подписывайтесь