Спецпроєкти

Пізнати себе: що таке тест на тип особистості та які варто пройти?


Психологічні тести на визначення типу особистості – прекрасний інструмент для того, щоб визначитись із професією, навчитися будувати якісні стосунки з оточенням, та й просто для кращого розуміння своєї психіки й особистих якостей.

Розповідаємо про найпопулярніші тести на тип особистості, якими користуються психологи, HR-фахівці та освітяни.

Зауважимо, що всі тести на тип особистості не є повним індикатором і характеристикою якостей людини. Але вони допомагають зрозуміти та скласти певний набір сильних і слабких сторін.

Тест для визначення типу особистості Маєрс-Бріггс

Тест на тип особистості Маєрс-Бріггс був розроблений ще за часів Другої світової війни для того, щоб допомогти жінкам працевлаштуватися і замінити своїх чоловіків, які загинули на війні.

Відповівши на низку запитань, вони отримували коротку характеристику, на базі якої могли підібрати роботу, максимально відповідну їхнім здібностям.

Деякі компанії і сьогодні використовують тест Маєрс-Бріггс під час відбору кандидатів на вакансії.

Тест для визначення типу особистості Маєрс-Бріггс допомагає встановити власні сильні та слабкі сторони для обрання майбутньої професії. За його допомогою визначають, як людина розуміє світ і приймає рішення.

Тест на тип особистості Юнга

Опитувальник, який розробив Карл Юнг, дозволяє визначити тип характеру особистості. Частково цей тест допомагає зорієнтуватися, чи є людина екстравертом, чи інтровертом. Також є третій тип особистості – амбіверт, – який поєднує якості екстравертів та інтровертів.

Екстраверти зазвичай спрямовані на контакт із людьми, говіркі, відкриті новому, імпульсивні. Для інтровертів характерна мовчазливість, стриманість, бажання частіше бути на самоті, уникання компаній.

Тест на тип особистості психологічний

Щоб більше дізнатися про свої характеристики, можна користуватися психологічними тестами, переважну частину з яких легко пройти онлайн. На особливу увагу заслуговують:

  • опитувальник Кеттела – опублікований у 1970 році, тест дає характеристику особистості за 16 факторами. Складається він зі 187 питань;
  • особистісний опитувальник Айзенка – складається із 48 питань і визначає такі показники, як нейротизм, психотизм та екстраверсію;
  • 5-факторний тест особистості – був розроблений у 1983–1985 роках й адаптований у 2018 році, допомагає визначити екстравертність / інтровертність, емоційну стабільність, відкритість, доброзичливість та організованість.
#bit.ua
Читайте нас в
Telegram
Мы в Телеграме
подписывайтесь