Спецпроєкти

Відпочинок на краю землі: Кінбурнська коса


3

Це місце, куди варто вирватися з душного офісу й шумних вулиць міста. Бо якщо є на світі рай для інтровертів, то це Кінбурнська коса.

Звісно, це не Мальдіви з ол-інклюзів, тому варто бути готовими до того, що будете самі влаштовувати свій побут. Тож розповідаю про власний досвід відпочинку на Кінбурнській косі, життя в наметовому містечку й ціни на бази відпочинку.

Відпочинок на Кінбурнській косі – релакс для душі

Перше, що потрібно знати про косу – тут неймовірна природа. Це місце не схоже на будь-який інший курорт України. Відпочинок на Чорному морі не скрізь однаковий. Кінбурнська коса – це про чисте повітря та прозору воду, що на заході сонця набуває красивого бірюзового відтінку.

У морі плавають малесенькі медузи різних кольорів, над водою літають чайки, а за кількадесят метрів від берега з білосніжним піском починається сосновий ліс.

Це місце наче чекає всіх, хто вигорів на роботі, втомився від шумних компаній і просто любить милуватися природою.

Я їхала на цей курорт для того, щоб відволіктися від метушні. Бо Кінбурнська коса – відпочинок для тих, хто хоче повного релаксу. Я б не радила влаштовувати гучні вечірки, тут душа просить іншого. Краще взяти із собою гітару, розпалити вогнище на береговій лінії та згадати Beatles і Цоя.

Кінбурнська коса: житло – наметове містечко

У нас із друзями навіть не виникло питання про житло. Ми однозначно вирішили їхати «дикуном». Нас було восьмеро, тому вирішили облаштувати наметовий табір.

Кінбурнська коса стала для нас тим місцем, де хотілося зливатися з природою й навчитися жити серед неї.

Ми розставили намети, облаштували гамаки, встановили смітник та мийку для рук, зроблену з великої пластикової пляшки. Органічні відходи закопували в землю.

Саме тоді починаєш цінувати всі ресурси. Адже по питну воду ми ходили до магазину, що був через два кілометри від нас. А щоб приготувати їжу, доводилось щоразу розпалювати вогнище й чекати, поки все зготується на ньому.

У цьому середовищі я усвідомила, що для щастя мені не потрібен смартфон і брендовий одяг. Достатньо було поснідати на покривалі біля моря вівсянкою, яку чекала півтори години.

Коли живеш у наметовому таборі на Кінбурнській косі, традиційною стравою стає суп із піском. А ще чай із піском і каша з піском. Перестрахуватися від цього просто неможливо, але з часом звикаєш.

Налаштуватися на відсутність благ цивілізації також важливо. Бо коли о шостій ранку встаєш, щоб помити голову в морі, вода може бути досить холодною. Але підтримкою для мене завжди був хлопець, який гордо тримав мої шампуні й переконувався, що нікого немає на березі в цей час.

Кінбурнська коса й наметовий табір зблизили нас із друзями. Ми навчилися допомагати одне одному й підтримувати. Бо коли хтось забув закрити намет і їжачки влаштували там розгардіяш, йому точно потрібно кілька добрих слів і допомога з речами. Я не жартую — закривайте намети.

Кінбурнська коса: пансіонати, ціни, дорога

Почну з того, як дістатися.

Прямого транспорту на косу немає, звісно. Спершу потрібно дістатися потягом до Миколаєва. Звідти вам потрібно доїхати до Очакова автобусом, ціна – 110 грн.

Поруч з автостанцією в Очакові є ринок, раджу там прикупити місцевих фруктів. А тоді вже шукати баркас, який доправить вас до самої коси. Його приблизна ціна – 100 грн. Також варто уточнити розклад, адже судно вирушає з Очакова лише тричі на день.

Дорогою морем можна побачити дельфінів і вже відчути нереальну свіжість повітря.

Якщо «дикий» відпочинок не для вас, можна розглянути як варіант пансіонати Кінбурнської коси.

Ось кілька варіантів, усе житло в селі Покровка, Кінбурнська коса:

Krutaya Osyp: одномісний номер – 1000-1600 грн, двомісний – 1200-1900 грн;

«Квітуча маслина»: двомісний номер – 450-750 грн, тримісний – 540-900 грн, чотиримісний – 720-1200 грн;

«Кінбурані»: двомісний номер – 400-1390 грн, котедж – 850-1990 грн, тримісний котедж – 950-2700 грн, чотиримісний котедж – 1000-2900 грн.

Ціни дуже змінюються залежно від сезону. Наприклад, зупинитись у пансіонаті в період травневих вихідних буде дорожче, ніж у червні. Найбільш бюджетний відпочинок вийде в жовтні.

Пам’ятки й історія

Обов’язково сходіть на край коси. Добратись туди, звісно, не просто. Ми йшли сім кілометрів піском в один бік. Але воно того варте. Це місце, де коса перетворюється на вузеньку стежку. Там біля берега гуляють дикі птахи, а вода кишить малесенькими креветками.

На краю стоїть закинутий корабель. Це також пам’ятка Кінбурнської коси. Навколо нього літає купа чайок. А якщо залізти на корабель і стати на кормі, можна відчути себе капітаном Джеком Горобцем.

Біля села Покровське є рештки османської фортеці на Кінбурнській косі. Її спорудили у 15 столітті, простояла вона аж до часів Кримської війни. Тепер це тільки залишки земляних валів.

Кінбурнська коса – це рожеві озера. Вони просто кишать чайками. (Ці птахи там всюди, ви станете друзями до кінця відпочинку). Саме там є грязі, які вважають лікувальними. Знайти їх можна де завгодно – солоних озер на косі близько 150.
Сюди приходить риба на нерест. І це дуже цікаве видовище, коли купа риби близенько одна до одної перепливає з озер назад у море.

Хоч це й не пам’ятки, але дуже хочеться згадати про пляж Кінбурнської коси з красивим білим піском, неймовірні дубові та реліктові рощі, поля дикої орхідеї, рожевих пеліканів. Уся ця природа разом створює ту неповторну атмосферу, що панує на косі.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь