Спецпроєкти

Jazz Bez: що треба знати про джазовий фестиваль у Львові


З 2 по 11 грудня Львів стане центром міжнародного джазового фестивалю Jazz Bez.

Цього року фестиваль об’єднав 16 міст України та Польщі — від Вроцлава до Краматорська. Серед учасників — музиканти з Канади, США, Японії, Італії, Люксембургу, Німеччини та інших країн. bit.ua підготував п’ять найважливіших фактів про культовий фестиваль, що відбувається у Львові вже шістнадцятий рік поспіль.

Серце фестивалю

unnamed-2

Перший Jazz Bez відбувся у 2001 році. Його засновником є львівське мистецьке об’єднання «Дзиґа». Гасло «Джаз без кордонів» цілком виправдане: заходи фестивалю відбуваються одночасно в десятках міст України та Польщі. Цього року Jazz Bez об’єднає Київ, Харків, Тернопіль, Ужгород, Луцьк, Рівне, Івано-Франківськ, Краматорськ, Сєвєродонецьк та польські Перемишль, Люблін, Білосток, Вроцлав, Варшаву і село Новиця, де народився український поет Богдан-Ігор Антонич. Усе ж серцем фестивалю, його ідеологічним та організаційним центром є Львів. Тут джаз лунатиме найдовше.

Локації

unnamed-3

Більшість концертів відбуватиметься у Львівській філармонії. Вечірні джем-сейшени традиційно збиратимуть музикантів та поціновувачів джазу у «Дзизі» (вул. Вірменська, 35). Львів’яни та гості міста матимуть змогу послухати джаз і безкоштовно. 2 грудня о 18:00 у торгово-розважальному центрі Victoria Gardens відбудеться презентація альбому легендарної львівської формації Dzyga Jazz Quintet. Звучатиме джаз і на Левандівці. 8 грудня у культурно-мистецькому центрі «Супутник» (вул. Повітряна, 20) презентуватиме свій новий проект відомий львівський музикант Михайло Балог. Вхід на обидва концерти — вільний.

Учасники

maxresdefault

За 10 фестивальних днів до Львова завітає чимало відомих музикантів. Представлятимуть свої джазові програми такі колективи, як Karnas-Gnydyn Quartet (Польща, Україна), Sisters in Jazz (США, Швеція, Японія, Польща, Італія), Skicki-Skiuk (Польща), Pol Belardi’s Force (Люксембург), REDNAXELA (США, Канада, Німеччина, Бельгія) та інші. Інтрига зберігається й навколо виступу українського джазового проекту NEW BRAIN TRIO & Michael Balog.

Майстер-класи

v0_rdbbhucs

5 грудня в рамках фестивалю Jazz Bez охочі матимуть можливість відвідати джазові майстер-класи відомого польського вокаліста, викладача Музичної академії в Катовіце Гжегожа Карнаса. Заняття відбуватимуться у приміщенні ЛНМА ім. М. Лисенка.

Конференція

unnamed

Уперше на фестивалі Jazz Bez відбудеться міжнародна науково-практична конференція «Український джаз на перехресті культур: сучасний стан, тенденції та перспективи». Конференція триватиме з 2 по 4 грудня на базі кафедри музичного мистецтва естради та джазу Львівської національної музичної академії ім. М. В. Лисенка. Основні напрямки роботи конференції: джаз в системі сучасної музичної культури та освіти; український джаз: проблеми стилю; інфраструктура джазового мистецтва в Україні; круглий стіл з питань промоції джазової культури в Україні, зокрема на Львівщині.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь