Спецпроєкти

Як відпочивали львів’яни взимку 100 років тому: архівні фото


Центром зимових розваг у Львові на початку минулого століття був парк Кайзервальд

Стрийський парк, Парк культури і відпочинку ім. Богдана Хмельницького, Погулянка — зараз це найпопулярніші місця для зимових розваг у Львові. А от на початку ХХ століття львів’яни відпочивали у доволі непримітному нині парку Кайзервальд. Саме там діяв перший у місті луна-парк.

Луна-парк на Кайзервальді

Крім численних розваг, які пропонували львів’янам львівські театри, кінематографи, тимчасові заїжджі цирки на пл. Бема (тепер вул. Ярослава Мудрого) та ярмарки крайових товарів у Стрийському парку, увагу мешканців міста приковував парк розваг — луна-парк, влаштований на схилі Піскової гори у 1912 році за проектом англійських архітекторів Томаса Мак-Доуела та Артура Леверака. Тут львів’ян чекало багато атракціонів, триповерховий ресторан та відкритий літній майданчик.

3

Втім, діяв луна-парк лише до 1914 року. У 1926-му на пагорбах починає функціонувати лижний трамплін. Висота дерев’яного риштування складала 8 метрів, розбіг до стрибка — 76 метрів. На час будівництва трамплін вважався найгарнішим у Польщі.

6

У 60-х роках XX століття у парку відновили лижний трамплін і побудували трасу для бобслею, а також створили унікальний музей під відкритим небом «Шевченківський гай».

5

Сьогодні планується відбудова застарілих об’єктів активного відпочинку, а також побудова льодового катка і прокладання кінних та велосипедних маршрутів.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь