Спецпроєкти

Прямі авіарейси за кордон: що пропонують львівські IT-фахівці


Відсутність прямого сполучення зі США та країнами ЄС гальмує розвиток IT-індустрії Львова

Більшість замовників львівських IT-компаній перебувають за кордоном. Згідно з дослідженням IT Research, велика частина місцевих компаній працюють із замовниками зі США – 50%. На країни Європи припадає 35% замовників, 8% – на Канаду, 5% – на країни сходу і лише 2% клієнтів – з України. Оскільки львівським IT-спеціалістам доводиться витрачати час на довгі перельоти, ІТ Кластер запустив проект IT Jet. Його метою є покращення авіастоплучення між Львовом та найбільшими містами Америки і Європи.

Наразі міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького обслуговує рейси до 15 міст у 10 країнах світу. Прямих авіарейсів у США і до більшості європейських міст немає. Відтак пасажирам доводиться робити пересадку у Києві або в одному з європейських аеропортів.

«98% клієнтів львівських ІТ-компаній перебувають за кордоном. Робота із закордонними замовниками вимагає відповідних умов. Більше половини львівських ІТ-працівників щонайменше раз на рік літають за кордон до бізнес-партнерів. Але у Львові звичайна бізнес-подорож може перетворитися у поїздку довжиною у день. Попри те, що Львів має розвинену інфраструктуру та хороший аеропорт, маршрутна авіамережа міста є дуже обмеженою. Тому, власне, ІТ Кластер і вирішив попрацювати над вирішенням цієї проблеми», – каже Андрій Павлів, голова Наглядової Ради Lviv IT Cluster.

Втілення проекту ІТ Jet вже розпочали: провели дослідження щодо реальної потреби працівників індустрії у покращенні авіасполучення, зокрема з Нью-Йорком та Лондоном, куди львівські ІТ-спеціалісти літають найчастіше.

Окрім того, Львів подався на проведення двох найбільших конференцій авіаперевізників –Routes і Conect. Значний відсоток тих, хто приїжджає на ці конференції, згодом укладають угоди на перельоти.

Найчастіше львівські IT-спеціалісти літають у США

«Мала кількість авіарейсів погано впливає на ІТ-індустрію Львова. Це знижується мобільність. Якщо людина зможе вилетіти зі Львова у Лондон і мати там півдня для роботи, то це буде перемога. Зараз такий шлях займає цілий день. Наша мета – щоб час добирання до ключових ринків був коротшим. Це може бути краще сполучення з транспортними хабами або прямі рейси», – каже Степан Веселовський, СЕО Lviv IT Cluster.

Впродовж 2015 року працівники львівських ІТ-компаній здійснили понад шість тисяч бізнес-поїздок. Туристичні мандрівки ці дані не враховують.

Найпопулярнішими країнами для бізнес-подорожей серед ІТ-спеціалістів є США – 3101 перельотів, Велика Британія – 773, Німеччина – 420, Польща – 307, Ізраїль – 290, Швеція – 148, Росія – 148, Болгарія – 120 та Індія – 108.

Найбільше бізнес-подорожей львівські ІТ-фахівці здійснюють у Нью-Йорк (1483 перельотів), Лондон (600), Сан-Франциско (375), Берлін (277), Тель-Авів (241), Краків (164), Софія (100), Москва (98), Стокгольм (94), Копенгаген (67) та Мумбаї (66).

За прогнозами, у 2020 році кількість пасажирів зросте щонайменше вдвічі

Згідно ж дослідженню PwC, до 2020 року кількість робочих місць в українській ІТ-індустрії в цілому зросте вдвічі. Зокрема, за останні п’ять років ІТ-галузь у Львові збільшила свій оборот від 96 млн до 300 млн доларів.

У керівництві Львівського аеропорту підтримали ініціативу ІТ-кластеру. Зокрема, директор Тетяна Романовська заявила, що аеропорт зацікавлений у розширенні географії польотів і готовий взаємодіяти у перемовинах з авіакомпаніями.

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь