Спецпроєкти

У Польщі поставлять виставу за книгою львівських ілюстраторів


Польський ляльковий театр «Teatr Lalki i Aktora "Kubuś" w Kielcach» готує виставу "Війна, що змінила Рондо". В основі спектаклю - однойменна книга відомих книжкових графіків Романи Романишин та Андрія Лесіва (творча майстерня "Аґрафка"). Прем'єра вистави відбудеться 18 лютого.

Книга «Війна, що змінила Рондо» розповідає історію міста Рондо, у якому живуть тендітні та вразливі створіння. Головними персонажами є троє друзів – Данко, Зірка та Фабіян. Одного дня у мирне місто приходить війна і торкається кожного мешканця Рондо. Це книга про те, що перемогти у війні можна лише згуртувавшись, а справжнім героєм може стати кожен. Проте, навіть коли війна закінчується, вона назавжди залишає по собі сліди.

“Герої книги, на нашу думку, чудово надаються для інтерпретації їх у театрі, а особливо – в театрі ляльок. Коли ми дізналися, що театр ляльки і актора “Kubuś” в польському місті Кельце планує адаптувати нашу історію в постановці, то особливо зраділи”, – розповіли Андрій Лесів і Романа Романишин у коментарі “Видавництву Старого Лева”.

Театр “Kubuś” відомий не лише у Польщі, а й за її межами, має понад півстолітню історію. Його репертуар опирається на театральні адаптації літературних творів польських і світових авторів, а також на сучасну драматургію. Ставляться вистави для дітей і дорослих, серед найгучніших експериментальних вистав, зокрема, “Цинамонові крамниці” Бруно Шульца. Для своїх постановок театр запрошує фахівців з різних країн, роблячи акцент саме на сучасному прочитанні й інтерпретації.

“Над виставою працює талановита, молода й амбітна команда: сценарною адаптацією твору займався драматург Амадеуш Носал, а в якості режисера запросили Юдиту Берловську. Про деталі самої постановки наразі говорити не можемо, дочекаймося прем’єри, яка відбудеться вже незабаром, 18 лютого. Але наскільки знаємо, то вистава буде доволі інтерактивною – глядачі будуть запрошені до спільної дії в рамках сценічного простору. Усі разом, як і герої книги, творитимуть і працюватимуть, аби здолати те, що наганяє страх», – зазначили книжкові графіки.

Нагадаємо, книга Романи Романишин та Андрія Лесіва «Війна, що змінила Рондо» (“Видавництво Старого Лева”), увійшла до числа переможців конкурсу Bologna Ragazzi Award 2015 та отримала спеціальну відзнаку журі у категорії Нові Горизонти (New Horizons). Також у 2015 році видання потрапило до щорічного каталогу книжкових рекомендацій в галузі міжнародної дитячої та юнацької літератури «Білі круки – 2015» («White Ravens 2015») та здобуло перемогу української премії «ЛітАкцент року» у номінації «Поезія і проза для дітей». Книга вийшла у словацькому видавництві «OZ BRAK», польському – «Krytyki Politycznej», французькому – «Rue Du Monde» та південнокорейському –  «Sanha Publishing House». 

Фото: “Видавництво Старого Лева”

#bit.ua
Читайте нас у
Telegram
Ми в Телеграмі
підписуйтесь